Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music
No En
Søk

Stjerneregissør og NMH-bibliotekar, Dag Johan Haugerud, vant Nordisk råds filmpris

Dag Johan Haugerud og produsent mottar Nordisk råds filmpris
Fra venstre: Produsent Yngve Sæther og manusforfatter og regissør (og bibliotekar) Dag Johan Haugerud.

Som om det ikke var nok med Amanda-rekord og ni priser: Norges musikkhøgskoles spesialbibliotekar Dag Johan Haugerud stakk av med Nordisk råds filmpris.

Haugeruds film heter Barn, og handler om forhold mellom barn og voksne. I september fikk regissøren også Filmkritikerprisen for Barn.

– Jeg ble veldig, veldig glad og overrasket. Det var mer enn jeg turte å håpe på, sier Haugerud på telefonen.

– Det var mer enn jeg turte å håpe på.

Dag Johan Haugerud Vinner av Nordisk råds filmpris 2020

Hva gjør en stjerneregissør på Musikkhøgskolens bibliotek?

– Jeg er jo bibliotekar også, det er et av yrkene mine, forklarer han, og legger til at han ganske enkelt liker å jobbe som bibliotekar og på Musikkhøgskolen.

Regissør-bibliotekaren har jobbet i andre etasje på Norges musikkhøgskoles bibliotek i over 20 år. Det er ikke første gang han får spørsmålet om hvorfor han har beholdt deltidsstillingen som bibliotekar, selv når prisene renner inn.

– Selv om jeg har vunnet priser, ser jeg ikke nødvendigvis på filmarbeidet som viktigere enn noe av det andre jeg driver med. Jeg rangerer ikke yrkene mine på den måten, sier den jordnære renessansemannen.

Uttalelse fra juryen

Juryens begrunnelse avslutter med “Dag Johan Haugerud er en distinkt filmskaper med et helt eget blikk på verden og et usedvanlig godt øre for dialog. Gjennom en årrekke har han opparbeidet varme tillitsforhold til flere av Norges fremste skuespillere, og i Barn bringer de det beste fram i hverandre. Dette er en rik film om det viktigste av alt.”

– Dette er en rik film om det viktigste av alt.

Juryen Nordisk råds filmpris 2020

I takketalen påpeker Haugerud at vi lever materielt sett bedre enn noen sinne, men at det stadig er flere som ikke har det bra, og lever med en stor uro for hvordan fremtiden ser ut. Det ønsket han å stille spørsmål ved i filmen, forteller han i en YouTube-video.

Artikler relevante