Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music
No En
Søk

Musikkregissøren

Andrine Erdal utendørs med hette og redningsvest
Andrine Erdal synes det var gøy å prøve seg som skuespiller, men det er ingen fare for at hun hopper på det toget for godt. Foto: Privat

Denne høsten har direksjonsstudent Andrine Erdal vært å se i humorserien Sigurd fåkke pult. En ny opplevelse, men ikke helt ulikt det å være musiker, synes hun.

OBS! Se opp for spoilere fra sesong 3!

Den hadde premiere på Discovery+ i oktober 2021.

Erdal spiller karakteren Vilde, en engasjert miljøaktivist som synes at vindmøller er dritt, men at hovedpersonen Sigurd er ganske ok.

Cello til folket

– Det var en veldig ny opplevelse. Jeg har drevet med teater, da jeg var yngre, men jeg er jo ikke skuespiller, sier Erdal.

Til vanlig går hun det fjerde året på bachelor i orkesterdirigering, med cello som hovedinstrument. Ut fra det vi har sett i serien tyder alt på at også Vilde er musikalsk anlagt.

– Jeg synes ikke hun er så lik meg, men hun har en del av de samme karaktertrekkene, som at hun har mye energi og snakker høyt. Og spiller cello, da, sier Erdal.

– Etter som jeg ikke egentlig er skuespiller var det vel også meningen at jeg skulle føle meg litt hjemme i karakteren, sier hun.

– Som dirigent var det ekstra interessant for meg å følge med på regissøren, og se hvordan han jobbet med skuespillerne for å få alle med på samme tanke.

Andrine Erdal / Vilde i Sigurd fåkke pult
Andrine Erdal sitter på et parkbord og smiler

Det handler om formidling

Veien til serieinnspillingen gikk via bekjente som jobber med humor, og Erdal forteller at det var spennende å oppleve hvordan et filmsett fungerer.

Mye er overførbart til det hun driver med til daglig.

– Som dirigent var det ekstra interessant for meg å følge med på regissøren, og se hvordan han jobbet med skuespillerne for å få alle med på samme tanke. Dette handler jo også om formidling. Å fortelle en historie, bygge opp mot et høydepunkt og finne ut hvordan man kommer seg dit. Og så er det samspill; man må jobbe sammen og respondere på hverandre, forklarer hun.

I sitt virke som musiker har Erdal jobbet både med tekst og med skuespillere. Senest på operetteprosjektet Den store forbrytelsen, hvor en tekstforfatter har skrevet nye tekster til ulike arier, arrangert av Erdal.

Hun er opptatt av at det skriftlige og det musikalske skal jobbe sammen.

– Det skal være morsomt, men uten at humor og musikk går i veien for hverandre. Begge deler blir tatt på alvor, sier hun.

Med kamera i fjeset

Noe av det mest utfordrende ved jobben som skuespiller var å bli vant til kameraet, og måten det alltid er til stede på.

– Plutselig er det fokus på hvordan du ser ut og hva du gjør med ansiktet og kroppen. Når man spiller konsert er det jo det auditive som er mest i fokus, sier Erdal.

– Og så er det selvfølgelig sprøtt å spille inn de mer intime scenene med masse folk i rommet.

Uten å avsløre for mye kan det nemlig nevnes at Vilde og Sigurd forenes gjennom mer enn vindmøllekampen. Erdal forsikrer at hun følte seg godt ivaretatt hele tiden.

– Du skal være naturlig selv om det er et kamera ti centimeter fra fjeset ditt. Det er jo ikke egentlig intimt, det er bare skuespill, men det skal se troverdig ut. Vi hadde god kommunikasjon og hele crewet tok ansvar for det, sier hun.

– Det var i alle fall mye latter bak kamera.

Andrine Erdal / Vilde i Sigurd fåkke pult

Hold fokus!

Egentlig minner innspillingssituasjonen mer om å være i studio enn om å spille konsert, synes hun. Det er ikke sånn at lyset i salen slukkes, og så foregår alt der og da.

– Man må stoppe og ta ting flere ganger, og alt skal filmes fra flere forskjellige vinkler. Kanskje kommer det et teknisk problem som må løses, sier hun.

Alle avbruddene krever en annen konsentrasjon enn konsertsituasjonen.

– Det kan være en fokusutfordring å skulle gjøre samme scene igjen og igjen, og huske hva som fungerte og ikke til neste gang. På et filmsett er det mange som er avhengig av at du følger med.

Var det vanskelig å ikke le?

– Ja, det er jo en humorserie, og jeg synes alle de som spiller er veldig morsomme. Det var i alle fall mye latter bak kamera, sier Erdal.

Og får vi se mer av Vilde og celloen i neste sesongen av serien, som allerede er innspilt?

– Kanskje litt, er svaret.