Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music
No En
Søk

Råbra konsertserie

Styret for konsertserien RÅ! Karl Erik Horndalsveen, Ingrid Skåland Lia og Ragnhild Moan.

Noe av det mest spennende som skjuler seg i skolens kriker og kroker, står det i omtalen til RÅ! konsertserie. Tre nye studenter har tatt over ledelsen av jazz-studentenes egen konsertserie på Musikkhøgskolen. De har planer.

Saksofonist Ingrid Skåland Lia og sanger Ragnhild Moan går i 3. klasse på utøvende jazz, mens Karl Erik Horndalsveen fullførte sin bachelorgrad i utøvende jazz-bass før sommeren, og tar nå videreutdanning i pedagogikk. Alle tre deltok som utøvere på RÅ! i fjor, og er enige om at formatet betyr mye for band i oppstartfasen.

– Ressursene er veldig gode, og selv om det stilles krav, er det trygge rammer og muligheter for å teste ut ting som kanskje hadde innebåret mer risiko utenfor huset, sier bassisten, og legger til at de som drev serien i fjor, så ut til å ha det veldig gøy.

Saksofonisten og sangeren spilte på den aller første RÅ!-konserten i september 2018, med sitt eget band, Han Gaiden. Skåland Lia understreker at konserten var en veldig god og viktig opplevelse for et helt ferskt band.

– Vi ble så høye på den gode lyden, lysshowet og at det kom så mye folk. For nye band er ofte de spillejobbene man får litt...

– dritt!, avslutter Moan. De ler. Bandkollegene fullfører stadig hverandres setninger.

– Mens her får man muligheten til å dokumentere, og det er en kul arena vi kan utnytte for å få jobber andre steder senere. Vi har gode lydteknikere, folk på huset som tar bra bilder. Man kan hente mye fra RÅ! for å utvikle et bandprosjekt videre. Det er helt uvurderlig, forklarer Horndalsveen.

Spontane planer

Trioen er tilbakeholden med ambisjonene for de to sesongene som ligger foran dem, men innrømmer at de drømmer om å hente inn etablerte musikere utenfra, og kombinere dem med studentprosjekter. Horndalsveen utdyper.

– Det skjer så mye på vei inn og ut av disse dørene, også blant folk som er ferdige med studiene. Vi vil gjerne fange opp kule ting som skjer ute i den store verden eller på andre institusjoner. Vi er jo én stor musikalsk organisme!

Moan beskriver RÅ! som uforutsigbart og spontant, og alle tre legger vekt på å opprettholde den profilen.

– Den uforutsigbarheten er en stor del av det kreative miljøet. Folk møtes og lager prosjekter. Vi vil gjerne representere skolen og miljøet rundt oss, sier Skåland Lia.

Vi er én stor musikalsk organisme!

Karl Erik Horndalsveen bassist
Karl Erik Horndalsveen spiller kontrabass på RÅ

Hva kommer dere til å legge vekt på når dere kuraterer konsertene?

– Å holde på vår egen greie, og ikke booke band som spiller tre andre steder i byen samme måned. Tenke litt utenfor boksen, forteller Horndalsveen. Skåland Lia tenker seg om.

– Musikk som er ferskvare. Det trenger ikke å være nyoppstartet, men noe som er levende, som det kommer energi fra.

Publikum og podkast

I tillegg til en aktiv Instagram-konto og tradisjonell promotering som plakater, planlegger de tre jazzerne å vise innsiden av produksjonen, så publikum kan få en dypere relasjon til maskineriet bak konsertene. Prikken over i’en er den splitter nye RÅ!-podkasten – pilotepisoden ble spilt inn 27. august.

– Vi hadde besøk av Magnus Murphy Joelson, som skal spille på konserten i september, forteller Moan. Skåland Lia utdyper.

– Også har vi en spalte som heter «Når gode RÅ! er dyre!»

Hvordan er den perfekte RÅ!-konserten?

– Vi må begynne 10 minutter for sent, for det er så mye folk som skal inn. Bandene har dagen, all teknikk fungerer og ingenting begynner å brenne, sier Horndalsveen.

– Bare hjertene, skyter Skåland Lia inn. Moan nikker.

– Folk skal gråte, le og juble!

Bilder fra RÅ! konsertserie 2018/2019

Foto: Milad Gholami og Karina Ayguavives Krokaa

Artikler relevante