Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music
No En
Søk

Velkomsthilsen fra NMH på skrå

NMH-illustrasjon i regnbuefarger.

I anledning NMH på skrå skrev Sidsel Karlsen, viserektor for forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid, følgende velkomsthilsen. Karlsen er leder for Norges musikkhøgskoles utvalg for mangfold og likestilling.

Dagen etter skytingen i Oslo sentrum 25. juni i år var jeg en av de mange som fikk meldinger fra venner og familie i de tidlige morgentimene. Jeg sendte dem selv også, til mennesker jeg hadde vært ute og feiret Pride med kvelden før, og til venner jeg trodde eller visste hadde vært på byen i samme ærend. «Hvor er du?», og «Er du trygg»? Dette var de to spørsmålene vi stilte hverandre. Heldigvis var alle mine kjære hjemme, og alle var trygge, i den forstand at ingen av dem hadde blitt skutt. Men vi var redde, og ganske såre i sjelen. Jeg også.

Når svaret på «Hvor er du?» er «Jeg er på Norges musikkhøgskole» ønsker jeg, av hele mitt hjerte, at svaret på spørsmålet om du er trygg er et selvfølgelig «Ja!», enten du er student eller medarbeider på NMH.

Sidsel Karlsen NMH på skrå
Logo til NMH på skrå.

Dessverre er det kanskje ikke alltid slik. Likevel jobber vi stadig og iherdig for at dette skal skje.

I 2021 fikk Musikkhøgskolen en ny mangfoldserklæring. Den lyder slik:

Mangfold på Norges musikkhøgskole handler om å anerkjenne og gi plass til et bredt spekter av menneskelige, musikkfaglige, sosiale og kulturelle uttrykk, bakgrunner, kompetanser og perspektiver. Slikt mangfold springer ut av inkluderende og ikke-diskriminerende fellesskap. Norges musikkhøgskole ønsker derfor å fremme slike fellesskap, der mennesker kan møtes, virke, skape og være i trygghet.

Mitt ønske er at «NMH på skrå» kan være et bidrag til å sette denne visjonen ut i livet; en uke og en arena der anerkjennelse, inkludering og ikke-diskriminerende fellesskap kan få så stor plass og tyngde at vi opplever at det å «være i trygghet» er noe som både er en av hverdagens selvfølgeligheter på NMH og noe vi tar med oss videre, ut i verden.

Ideen om «NMH på skrå» som en markering av at det i år er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili kom opprinnelig fra studentene, og allerede i desember i fjor ble de første tankene om å opprette en arbeidsgruppe for å få dette arrangementet på beina delt. Lite visste vi da at denne markeringen skulle komme til å få større aktualitet enn noensinne, og at vi kom til å få enda større grunn til å kjempe for at skeive liv kan leves i åpenhet og trygghet. Jeg er stolt av å kunne ønske velkommen til «NMH på skrå», og håper at alle på huset benytter seg av denne muligheten til å delta i en anerkjennelse av hverandres menneskeverd.

Sidsel Karlsen
Viserektor for forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid
Professor i musikkpedagogikk
Leder for Norges musikkhøgskoles utvalg for mangfold og likestilling


Sidsel Karlsen.

Artikler relevante