Eksamenskonsert Ingrid Emmariza Aarskog (fløyte)

Den komponerende fløytisten Ingrid Emmariza Aarskog omtaler stykket "Siste sats" som en markering av musikken hun har spilt i studietiden, men som også som en siste sats ut til alt som nå venter henne videre.

I. E. Aarskog: Siste sats (2020)

Fire kjappe med kandidaten

Hvordan var det å spille konsert uten publikum i salen?

– I forkant syntes jeg det var veldig trist å ikke skulle ha nære og kjære i salen, det var noe jeg hadde gledet meg lenge og mye til. Siden jeg skulle ha livestream, visste jeg at mange likevel ville komme til å se konserten, så jeg fikk sånn sett forberedt meg på hvordan konsertsituasjonen ville bli, med kun lærer, sensor, akkompagnatør og produsent til stede. Så selv om det var få tilhørere til stede, syntes jeg det var godt å vite at mange så på – noe som ga en veldig god konsertfølelse likevel.

Hvordan har ellers denne tida påvirket deg og ditt musikalske virke?

– Jeg føler meg heldig som har hatt muligheten til å både øve og drive undervisning hjemmefra, men denne tida har utfordret meg veldig når det gjelder det å planlegge og gjennomføre god egenøving til tross for usikre og demotiverende omstendigheter. For meg har det vært viktig å finne kreative løsninger, både som musiker og som musikkpedagog, og jeg har også blitt veldig inspirert av alle kreative løsninger som er blitt gjort av andre musikere og musikkpedagoger over nett. Slikt sett har denne tida påvirket meg positivt.

Hva liker du best å spille?

– Det er vanskelig å sette fingeren på noe spesifikt. Jeg liker å spille musikk som vekker noe inni meg, og det kan jo være nesten alt mulig. Det beste svaret på dette er vel at jeg liker best å spille musikk som gir meg følelsen av å "være i musikken" – og det kan jo da være alt fra det å sitte i en liten kammermusikkgruppe eller ensemble, til et korps, orkester eller band.

Hva savner du mest for tida?

– Akkurat nå (som eksamenskonserten er over, hehe) savner jeg faktisk aller mest å dra på treningssenteret og trene skikkelig tung styrketrening. 

Siste sats

– Stykket heter "Siste sats", og markerer både siste sats av musikken jeg spiller som student på Musikkhøgskolen, men er også en siste sats ut til alt som nå venter videre. Jeg begynte å skrive på det på nyåret, la det fra meg for en stund og skrev det ferdig uka før eksamen, da jeg var inne i en god flow og hadde mye tid til å improvisere og leke med ideer til stykket. For meg var det viktig å putte så mye av meg selv inn i dette stykket som mulig, med masse rytmer og en beat som gir meg lyst til å danse. Rett og slett musikk som jeg digger å høre på og spille, og som får fram meg som fløytist og person. Jeg håper virkelig at jeg kan få framført det med band en gang!

Sist oppdatert: 3. juni 2020