Blåseensemblet 2014 012.JPG
Musikkhøgskolens blåseensemble i 2014.

Musikkhøgskolens blåseensemble

Musikkensemblene

Musikkhøgskolens blåseensemble, under ledelse av Ingar Bergby, spiller musikk av Schönberg, Thommesen, Holst og Thingnæs - med Magnus Bjørgo som tubasolist.

 • Fredag 2. oktober 2015
 • 19.30
 • Lindemansalen, Norges musikkhøgskole
 • 100/50

Medvirkende

 • Musikkhøgskolens blåseensemble
 • Ingar Bergby (dirigent)
 • Magnus Vangsnes Bjørgo (tuba)

Program

 • Gustav Holst: Hammersmith: Prelude and Scherzo for band, op. 52
 • Arnold Schönberg: Tema og variasjoner, op. 43a
  - Theme: Poco allegro
  - Variation 1: (Poco allegro)
  - Variation 2: Allegro molto
  - Variation 3: Poco adagio
  - Variation 4: Tempo di valzer
  - Variation 5: Molto moderato
  - Variation 6: Allegro
  - Variation 7: Moderato
  - Finale: Moderato

Pause

 • Frode Thingnæs: Concertino for tuba og blåseensemble (1990) (tubasolist: Magnus Vangsnes Bjørgo) 
 • Olav Anton Thommessen: Musikk for en futuristfilm (1990)

Konserten blir gjentatt lørdag 3. oktober kl 16.00 på Musikhögskolan i Ingesund, Arvika.

Omtale

Dirigenten og solisten

Ingar Bergby er orkesterdirigent innen samtidsmusikk, opera og klassisk musikk. I perioden 2003-2008 var han tilknyttet Bergen Filharmoniske Orkester som fast gjestedirigent med ansvar for norsk og nordisk repertoar. Han har vært sjefsdirigent for Värmlandsoperaen og for Värmlandsoperans Sinfonietta siden 1999. Videre har han vært sjefsdirigent for Opera Vest og BIT20 Ensemble i 10 år. Ingar Bergby har gjort en rekke cd-inspillinger og uroppføringer med disse ensemblene, og de har turnert i alle de nordiske landene, England, Tyskland og Frankrike.

Bergby studerte klarinett med professor Richard Kjelstrup ved Norges musikkhøgskole og senere orkesterdireksjon med professor Karsten Andersen samme sted og med Jorma Panula i Helsingfors. Han tok diplomeksamen i orkesterdireksjon i 1991 med beste karakter. Han har mottatt en rekke priser og legater, bl.a. Årets Utøver 2010 av Norsk Komponistforening, samt Statens Arbeidsstipend ved to anledninger. I tillegg til jevnlige engasjementer hos alle norske symfoniorkestre har han også en rekke opptredener i Sverige, Danmark, Island, Tyskland og Tsjekkia både som orkester- og operadirigent.

alt

 

Magnus Vangsnes Bjørgo (23) er oppvaksen i Solund kommune og studerar no utøvande klassisk tuba ved Norges Musikkhøgskole. I løpet av sine fire år som student i Oslo har han gjort seg bemerka som ein talentfull og lovande musikar, både som solist og som medmusikant. Han har deltakere på fleire internasjonale orkesterakademi og solistkonkurransar og har spelt for fleire av verdas framste tubaistar som Rex Martin, Gene Pokorny og Perry Hoogendijk.

alt

 

Komponistene

Gustav Holst (født 21. september 1874, død 25. mai 1934) var en engelsk komponist. Han er mest kjent for orkestersuiten Planetene, som delvis er inspireret av astrologi (Holst var selv astrolog). I Choral Hymns from the Rig Veda har Holst selv oversatt teksten fra sanskrit.

Hans musikk og innstilling til livet var under innflytelse av folkemusikk, Østens filosofi og vennskapet med Vaughan Williams. Han ble verdensberømt på grunn av Planetene som er fra 1916 og er en orkestersuite i syv satser.

Arnold Schönberg (født 13. september 1874 i Wien, død 13. juli 1951 i Los Angeles) (endret skrivemåten til Schoenberg etter amerikansk statsborgerskap i 1941) var en østerriksk komponist. Han er særlig husket for å være en av de første komponistene som eksperimenterte med atonal musikk, og for hans tolvtonestil og sprechgesang

Frode Thingnæs (født 20. mai 1940 i Nore, død 15. november 2012 i Oslo) [1] var en norsk jazzmusiker (trombone), komponist, arrangør og orkesterleder, kjent fra en rekke innspillinger og internasjonale samarbeid.

Han startet med trompet (1948) i Sinsen skolekorps, antok trombone (1953) og utdannet seg hos kgl. kapelmusikus Palmer Traulsen (1913–1975) ved Det kongelige Danske Musikkonservatorium i København. Traulsen var Nordens ledende trombonist og pedagog, og han hadde en rik musikalsk bakgrunn fra såvel jazzorkestre som grammofonorkestre ved siden av sitt virke som solobasunist i Det Kongelige Kapel og Tivolis Koncertsals orkester. Thingnæs spilte fra 1959 i orkestre ledet av Bjørn Jacobsen, Gunnar Brostigen, Mikkel Flagstad og Kjell Karlsen. Hans egen kvintett (1960) var del av landets første jazz-LP (1963). Han har medvirket på en rekke utgivelser med Egil Kapstad, Terje Rypdal, Laila Dalseth, Espen Rud, Bjørn Alterhaug og Per Husby.

Han ble kapellmester ved Chat Noir (1960) og ble nær engasjert i Count Basie-storbandet (1975). På pop-fronten bidro han en tid i Popol Ace, samt dirigerte Kringkastingsorkesteret. Han skrev (med Philip Kruse) musikken til Melodi Grand Prix-bidragene Hvor er du? (1974) og Mata Hari (1976), begge fremført av hans tidligere ektefelle Anne-Karine Strøm mens hun og Thingnæs var i jurymedlemmet Finn Eriksens orkester. Thingnæs har også vært dirigent og medvirkende i Forsvarets Stabsmusikkorps og i over 30 år dirigert Kampen Janitsjarorkester. Av andre pop-partnere listes Wenche Myhre, Lill Lindfors og Svante Thuresson. Han samarbeidet i mange år med Einar Schanke, Alfred Næss og Yngvar Numme. Thingnæs har komponert meget, og er kanskje mest kjent for Wheels, samt Flåklypaballetten (1983) på Den Norske Opera. Videre har han produsert plater, blant annet for Bodega Band (1977).

Utenom alle store band har han ledet Frode Thingnes kvintett (plateutgivelse 1994) og kvartett (2003, med Tore Sandnæs (piano), Stig Hvalryg (bass) og Sverre Gjørvad (trommer)), sekstett ved Oslo Jazzfestival 2007 (med Pete Knutsen (gitar), Jan Olav Renvåg (bass), Thor Andreassen (trommer), Magnus Thingnæs (piano) og Knut Riisnæs (saksofon).

Olav Anton Thommessen (født 16. mai 1946 i Oslo) er en norsk komponist. Han var sønn av ambassadør Knut Thommessen (1911–1981) og fulgte dennes omflakkende diplomatvirksomhet, tok en bachelorgrad i komposisjon i USA (1969, ved Westminster Choir College og Indiana University), fulgt av studier med Piotr Perkowski (Warszawa, 1970), og under Werner Kaegi og Otto Laske (Utrecht, 1971–1972). Han ble lektor i 1973 ved den nystartede Norges musikkhøgskole, førsteamanuensis i 1977 og professor i 1994.

Olav Anton Thommessen er en produktiv komponist, som benytter et til dels radikalt tonespråk, men som også griper tilbake til klassiske modeller. Han har i betydelig grad påvirket synet på moderne musikk gjennom sitt virke som lærer for musikkstudenter og sitt arbeid for å spre informasjon om nyere norsk musikk.

Thommessen har vært med i styret for Ny Musikk, Norsk Komponistforening og Statens Musikkråd, og var med på å starte Norsk Musikkinformasjon (styreformann, 1979–85).