mozart.JPG

Absolute Mozart – 3 konserter, 15 fiolinsonater - nr 1

Den serbiske pianisten Milan Rabrenovic og den norske fiolinisten Ingerine Dahl (masterstudent ved Musikkhøgskolen) har de siste 6 årene fordypet seg i repertoaret for fiolin og klaver. Nå står Mozart for tur. Dette er den første av tre konserter.

  • Mandag 30. januar 2017
  • 18.00
  • Levinsalen
  • Gratis

Program

Omtale

De startet med Beethovens 10 sonater som de turnerte med regionalt og internasjonalt. Så fulgte samtlige verker av Franz Schubert, Absolutt Norsk (Grieg, Sinding, Halvorsen, Egge, Mortensen), Absolutt Fransk (Debussy, Ravel, Franck, Saint-Saëns). Fjorårets prosjekt var Absolute Bach med J.S. Bach sine 6 sonater for fiolin og cembalo.

Tanken bak å innøve og framføre samtlige av en komponists verker for en besetning er ikke en øvelse i kvanti som det kanskje kan synes, men en oppriktig interesse for å dykke inn i de ulike komponisters musikalske utvikling i et gitt format.
I år presenterer de 3 konserter med 15 av Wolfgang Amadeus Mozarts sonater for fiolin og klaver (unntatt «barnesonatene» og klavesonatene med fiolin obligat)

De 15 sonatene er skrevet i tidsrommet 1778-88. De første er altså skrevet mens han stadig er i tjeneste i Salzburg, mens resten er skrevet i den kanskje mest spennende delen av hans korte liv. Med reiser, morens død, søken etter nye tjenestegivere etc. Det har vært en interessant del av forberedelsene til dette prosjektet å lese Mozarts brev fra denne tidsperioden. Alt fra små kommentarer om hvor langsomme de italienske menuettene var, til hans dyptfølte sorg ved morens plutselige bortgang når de to var alene i Paris, gir ideer til klangfarger og undertoner i de ellers så ofte glatte og bare vakre kammerperlene.