chopin-4.jpg

Chopin i sideværelset

Tor Espen Aspaas henter Frédéric Chopin inn i Levinsalen, blant annet for å finne svar på hvorfor hans fire ballader maktet å endre musikkhistorien.

  • Mandag 6. februar 2017
  • 19.00
  • Levinsalen
  • 100/50

Medvirkende

Tor Espen Aspaas (klaver)

Program

Frédéric F. Chopin (1810-1849):

Preludium i ciss-moll, opus 45

De fire balladene:
Nr. 1 i g-moll, opus 23
Nr. 2 i F-dur, opus 38
Nr. 3 i Ass-dur, opus 47
Nr. 4 i f-moll, opus 52

Omtale

Olaf Bull skrev i 1908 et dikt om hvordan det er å være forfatter mens Chopins geniale musikk spilles i sideværelset: både en velsignet inspirasjon og et møte med deprimerende fullkommenhet. Denne kvelden henter vi Chopin inn i Levinsalen, blant annet for å søke svar på hvorvidt og hvorfor hans fire ballader maktet å endre musikkhistorien.

Tor Espen Aspaas

Tor Espen Aspaas (f. 1971) ble i 2001 ansatt som førsteamanuensis i klaver akkompagnement og i 2006 professor ved Norges musikkhøgskole hvor han nå, ved siden av undervisning og veiledning, gjør et forsknings-prosjekt på improvisasjonens plass i Beethovens kreative prosesser og verker.

I 1996 mottok han sitt solistdiplom ved NMH og debuterte i Oslo året etter med strålende kritikker. Han er tildelt en rekke priser og utmerkelser (bl.a. De Unges Lindemanpris 2004, Levinprisen 2005, Pianist Nils Larsens legat 2012).

Aspaas har vært solist med flere internasjonale symfoniorkestre i tillegg til samtlige norske. Blant dirigentene han har samarbeidet med som solist, finnes navn som Brüggen, Sinajskij, Plasson, Karpe, Eggen, Engeset, Gupta og Engegård. Med sistnevnte urframførte han i 2011 Olav Anton Thommessens klaverkonsert nr. 3 med Trondheim Symfoniorkester. Med samme orkester, dirigert av Daniel Blendulf, urframførte han i januar 2016 Terje Bjørklunds klaverkonsert.

Ved siden av konserter og verdensomspennende turnéer er han jevnlig engasjert ved norske og internasjonale festivaler og serier. Høsten 2010 gjorde han seg bemerket med en serie framføringer av Debussys 24 preludier komplett, bl.a. i Den Norske Opera. I mars 2013 fikk han sin USA-debut med en solorecital i Carnegie Hall i New York.

Aspaas har et titalls CD-utgivelser bak seg, blant disse internasjonalt kritikerroste solo-CD-er med verker av Beethoven, Schönberg, Berg og Webern samt Paul Dukas’ samlede klaververker.

Han var en av initiativtagerne og kunstnerisk leder for Vinterfestspill i Bergstaden på Røros i årene 1999-2008 samt i 2014.

I oktober 2016 ble Tor Espen Aspaas utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for musikk- og kulturformidling.

Les reportasjen «Enestående alminnelig» om Tor Espen Aspaas.