Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music
No En
Søk

Debatt om klima 2019

Karriere og karbonavtrykk – globalisert musikkliv til hvilken pris? Hvilket ansvar har musikklivet i klimakrisen? Er det mulig å leve som «grønn musiker» idag?

Medvirkende

I panelet for 2019

  • Veslemøy Narvesen, trommeslager og student ved NMH.
  • Tone Østerdal, daglig leder Norske konsertarrangører.
  • Rolf Engelsen, seniorrådgiver og kontaktperson for Prosjektstøtte til miljø- og klimakriseprosjekt i Kulturrådet.
  • Are Sandbakken, professor ved NMH og tidligere bratjist i Oslo strykekvartett og Oslo-Filharmonien.

Moderator

  • Øyvind Skjerven Larsen, fagansvarlig i Norsk Jazzforum.

Debatten arrangeres av Studentutvalget ved Norges musikkhøgskole.

Omtale

Det er klart for de fleste at samfunnet vi lever i idag er globalisert. Dette merker vi på mange måter, ikke minst gjennom stadig ny påvirkning fra alle hjørner av verden. Selvsagt påvirkes også musikklivet av globaliseringen, og her merkes det gjennom blant annet økt bevegelighet – større forventinger, mål og krav fra både utøvere, arrangører og publikum at reising og turnéliv er en naturlig del av musikklivet. Samtidig blir klimakrisen alt større og det blir tydeligere at vi må omvurdere hvordan vi ser på og hvilke krav og forventinger vi har på det globaliserte samfunnet. Dette gjelder også musikklivet.

Hvilket ansvar har musikklivet i klimakrisen? Er det mulig å leve som «grønn musiker» idag? Hvordan? Hvordan kan et bærekraftig musikkliv se ut i framtida? Og hvem er ansvarlig for å komme dit – musikerne, arrangørene eller publikum?

Publisert: 2. aug. 2020 — Oppdatert: 27. aug. 2021