Christian_cropet.jpg
Christian Hundsnes Grøvlen. Foto: Camilla Storvollen

Christian Hundsnes Grøvlen (klaver)

Masterkonsert - eksamen

Konserten handler om formidling og tar for seg konserten som sosial kontekst. Her presenterer Grøvlen sitt masterprosjekt. 

Program

Wolfgang Amadeus Mozart: Klaversonate nr. 14 i c-moll, K. 457 (1784)
Robert Schuman: Klaversonate nr. 2 i g-moll, op. 22 (1838)
Maurice Ravel: Valses nobles et sentimentales (1911)
Francis Poulenc: Theme Varié (1951)
Mily Balakirev: Islamey, orientalsk fantasi, op. 18 (1869)

Omtale

Om konserten

– Mitt masterprosjekt handler først og fremst om formidling, og tar for seg selve «konserten» som en sosial kontekst, og ikke kun som en musikalsk opplevelse. Prosjektet tar for seg hele forberedelsesspekteret av en konsert og hvordan hver del kan optimalisere et kommunikativt resultat, i motsetning til et resultat hvor man spiller som planlagt og i praksis viser frem musikken, som en powerpoint-presentasjon, i stedet for at utøver, publikum og musikken «samtaler». Dette kan virke svevende, men i masterprosjektet forsøker jeg å konkretisere så mye som mulig om hvordan det er mulig å forberede seg slik at dette blir en realitet. Det innebærer alt fra hvordan man setter sammen og innstuderer et program til hvordan verket formidles til publikum. Musikkens natur er som et gestisk språk med en uendelig kontrastrikdom som ofte gjør innholdet tydeligere enn når man prøver å sette ord på det.  
Christian Hundsnes Grøvlen 

Christian Hundsnes Grøvlen 

Pianist Christian Hundsnes Grøvlen regnes som en av Norges mest lovende unge kunstnere. Han har markert seg stort som solist og kammermusiker nasjonalt og internasjonalt. Han er også en populær samspillspartner for flere sangere. Grøvlen har vunnet flere priser i konkurranser i både inn og utland, deltatt på en mengde festivaler, spilt med flere av de norske orkestrene og jobbet med noen av de fremste musikerne i Norge. Blant høydepunktene som kan nevnes er Festspillene i Bergen, Oslo Kammermusikkfestival, Vinterfestpillene på Røros og Sunnmøre Kammermusikkfestival. Grøvlen har jobbet med Wolfgang Plagge, Ole Edvard Antonsen, Leif Ove Andsnes, Arve Tellefsen, Marianne Thorsen, Johannes Weisser, Berit Solset og Ina Kringlebotn. Blant orkestrene kan Bergen Filharmoniske Orkester og Ensembe Allegria nevnes, med sistnevnte ledet han også orkesteret fra krakken. Han er kjent for sin utadvendte musisering, store virtuositet og sitt brede repertoar som strekker seg fra barokk til nyskrevet musikk. Grøvlen er også kjent for sin forkjærlighet for det «ultrapianistiske» repertoaret, som for eksempel Sergei Rakhmaninov og Leopold Godowsky. Han skriver også egne transkripsjoner.

Våren 2015 fullfører Christian sin mastergrad ved Norges musikkhøgskole, hvor han har Professor Håvard Gimse og Professor Lars Anders Tomter som sine lærere. Han har også studert ved Universität für Musikk und darstellende Kunst i Wien med professor Jan Jiracek von Arnim som sin lærer.