Den glemte komponisten

Masterkonsert

Mon Schjelderup ble født i 1870. Hun studerte med Agathe Backer Grøndahlog Jules Massenet før hun måtte avslutte studiene i utlandet etter gjentatte avslag på kunstnerstipend. Masterstuident Marte Sand har lett og funnet noen av hennes komposisjoner.

  • Fredag 23. september 2016
  • 19.00
  • Levinsalen
  • Gratis

Medvirkende

Marte Sand (sang)
Kato Flem (klaver)

Omtale

Mon Schjelderup, født 16. juni 1870 i Fredrikshald. Som 14 åring skrev hun sin første komposisjon; "Bercause" for fiolin og klaver. Hun fikk undervisning av Agathe Backer Grøndahl fram til hun som 18-åring flyttet til Berlin for videre studier. Et år senere begynte hun i lære hos komponisten Jules Massenet ved musikkonservatoriet i Paris. Etter gjentatte avslag på søknader om kunstnerstipend måtte hun avslutte sine studier i utlandet og i 1899 ble hun fast ansatt som lærer i piano ved Musikkonservatoriet i Oslo. Schjelderup forsvant fra det norske musikklivet i 1906 grunnet en sinnslidelse, og endte sine dager 30 år senere ved Dikemark sykehus.

Hennes yrkesaktive år var få, men hun etterlot seg en rekke komposisjoner, deriblant 40 romanser for sang og klaver. Hun har trolig funnet inspirasjon i tekster bygget på sinnsstemninger som også hennes eget sinn har rommet.

Marte Sand har lett i biblioteket ved Musikkhøgskolen og i Nasjonalbibliotekets arkiv og funnet komposisjonene. Hun ønsker sammen med pianisten Kato Flem denne kvelden å framføre et lite knippe av dem. Det blir en reise gjennom sinnsstemninger, nakent og ærlig.