Foto_Nils_Erik_Måseidvåg_cred_Tone_Mari_Måseidvåg.jpg
Foto: Tone Mari Måseidvåg

Diplomeksamen med KORK

Bachelorstudent Nils Erik Måseidvåg (dirigent) og diplomstudent Victor Alsén (klarinett) tar sin avsluttende eksamen med selveste Kringkastingsorkestret (KORK). 

Program

Sibelius: Symfoni nr. 4
Harald Sæverud: Symfoni nr. 6, «Sinfonia dolorosa» 
Copland: Klarinettkonsert

Omtale

Om konserten

Våren er eksamenstid, og diplomkandidaten denne gangen er klarinettisten Victor Alsén, som spiller Coplands klarinettkonsert, en gang i tiden bestilt av jazzklarinettisten Benny Goodman. Benny fikk sine jazzrytmer av Copland, men også en av verdens vakreste åpninger.

Dirigent Nils Erik Måseidvåg tar også eksamen, men da som Norges første bachelorstudent i dirigering. Det betyr ikke at han legger den musikalske listen lavt.  I tillegg til Copland, byr han på Nordens store symfoniker Sibelius. Hans fjerde symfoni er mørkere i tonen enn de andre, og kanskje fordi den avspeiler alvoret i Sibelius´eget liv. Han hadde vært alvorlig syk og symfonien (skrevet i 1911) ble også til i en verden preget av økende uro. Symfonien forvirret publikum i begynnelsen men er, særlig i Finland, blitt stående som et mesterverk. Sibelius skal visstnok ha brukt en setning fra Strindbergs Drömspel når han senere omtalte symfonien: Det är synd om människorna.

Og det er nesten så Harald Sæverud også kunne brukt denne setningen som motto for sin Sinfonia dolorosa, et verk skrevet under krigen, og tilegnet en venn som mistet sitt liv i motstandskampen. Skrevet i én sats, er det et konsentrert, tragisk og gripende verk.

Teksten er hentet fra kork.no.