Ivar Grydeland tapper ipad

Disputas med Ivar Grydeland

Stipendiatprogrammet - disputas

Gitarist, improvisasjonsmusiker og komponist Ivar Grydeland avslutter nå sitt stipendiatprosjekt med disputas (viva voce).

  • Onsdag 27. januar 2016
  • 11.00
  • Levinsalen, Norges musikkhøgskole

Omtale

Bedømmelseskomiteen består av:

  • Åsa Unander-Scharin, koreograf, danser og professor ved Luleå tekniska universitet, Sverige (leder)
  • Sten Sandell, pianist og komponist, PhD (Stockholms Universitet, 2013), Sverige (opponent)
  • Lotte Anker, saksofonist og komponist, Danmark (opponent)

Rektor ved NMH Peter Tornquist vil lede disputasen.


Grydeland har vært kunststipendiat ved NMH siden 2011, med prosjektet Ensemble & Ensemble of Me – What I Think About When I think About Improvisation. Prosjektet har den improviserte musikken til Grydelands to ensembler Dans les arbres og Huntsville og hans eget solomateriale som utgangspunkt.

Foruten konserter og studioarbeid med ensemblene, jobber han med ulike tilnærminger til det å spille solo. Han etablerer spillesituasjoner og rammer der han ”speiler seg” i ensemblenes musikk. Musikken han lager alene i dette prosjektet, er ulike musikalske svar til ensemblenes musikk.

Det kunstneriske resultatet i stipendiatprosjektet består av to innspillinger – Huntsvilles utgivelse POND og soloutgivelsen Stop Freeze Wait Eat, foruten de to sluttkonsertene, dels med Dans les arbres og dels solo, som han holdt 21. og 22. april i fjor. Les omtalene av POND i en tidligere artikkel på våre nettsider her.

Refleksjonene fra arbeidet med prosjektet presenteres og dokumenteres på en separat nettside som du kan gå videre til her.

I løpet av prosjektet har Grydeland presentert flere konserter på Norges musikkhøgskole, blant annet med Dans les arbres og Huntsville, i duo med gitaristen Stian Westerhus, som gjest med duoen Brutter (Christian og Fredrik Wallumrød), foruten test-konsertserien Jök & Seasick. I løpet av prosjektperioden har han spilt konserter i inn- og utland med både Huntsville, Dans les arbres og solo.

Les mer om Ensemble & Ensemble of me her.

Biografi

Ivar Grydeland er utdannet ved Norges musikkhøgskole (mastergrad i 2003) og spiller elektrisk og akustisk gitar, banjo, pedal steel gitar og diverse elektronikk i band som Huntsville (Hubro og Rune Grammofon) og Dans les arbres (ECM), og med artisten Hanne Hukkelberg og country-rockbandet Last Heat. Med Dans les arbres ble han nominert til Nordisk råds musikkpris 2015.

Han debuterte solo med Bathymetric Modes (Hubro) i 2012, etter mer enn 25 utgivelser med ulike band og prosjekter over en periode på 15 år.

Grydeland har i flere år samarbeidet med musikere som Ingar Zach, Tonny Kluften, Xavier Charles, Christian Wallumrød og Hanne Hukkelberg. I den senere tid har han også jobbet med trompetisten Nils Petter Molvær og artisten David Sylvian.

ivar.grydeland.jpg

Ivar Grydeland

Førsteamanuensis

Improvisasjon