Morten Qvenild portrett

Disputas med Morten Qvenild

Stipendiatprogrammet - disputas

Pianist og komponist Morten Qvenild avslutter nå stipendiatarbeidet sitt med disputas.

Omtale

Bedømmelseskomiteen består av:

  • Sidsel Endresen, improvisasjonsmusiker og komponist, professor, Norges musikkhøgskole (leder)
  • Sten Sandell, pianist, komponist og improvisasjonsmusiker, ph.d., Sverige (1. opponent)
  • Simon Emmerson, komponist og professor, Leicester Media School, De Montfort University, England (2. opponent)

Rektor ved NMH Peter Tornquist vil lede disputasen.


Hva er Qvenilds prosjekt?

Morten Qvenild har vært kunststipendiat ved NMH siden 2012, med prosjektet HyPer(sonal) Piano, der han har arbeidet med å utvikle den soniske paletten til flygelet ved å integrere elektronikk i forskjellige former og på forskjellige måter.

Qvenilds innfallsrike komposisjoner og personlige tilnærming til improvisasjon legger grunnlaget for en innovativ lydverden og et ærlig og inderlig musikalsk utputt. 

(18) Lightning Mountain. Video by Andre Løyning, www.saftflaske.no from HyPer(sonal) Piano Video Stream on Vimeo. Dette er en av videoene fra Qvenilds prosjekt.

Hvor kommer Qvenilds musikk fra?

Musikken kommer ut som en sum av Mortens inspirasjoner og personlighet. Den catchy melodien, bjørka, støyen, rastløsheten, snø, James Blake, ordene, tre, Radiohead, plastikk, løpe, det abrupte, the kid, furua, melankolien, Frode Grytten, å reise, å reise for mye, å ikke reise, å reise til feil sted, hytta, asken, Olivier Messiaen, Hans Børli, å ikke vite, metall, elektroner, eufori, grubling, ski, undergrunn, Murakami, kajakk, country, på landet, in the country, de mørke akkordene og den skimrende flagringen.

Resultater og dokumentasjon

Morten Qvenild har laget en oversikt over prosjektet og dets resultater her. Et av resultatene er en interaktiv pdf med tekst og lenker til video og lydklipp. Den er det åpen tilgang til via Brage.

Hvem er Morten Qvenild?

Morten Qvenild (f. 1978) er oppvokst på Kongsberg og debuterte med egen trio på jazzfestivalen 1998. Da hadde han et år bak seg på Toneheim folkehøgskole. Ut fra det miljøet sprang også det folkemusikkinspirerte orkesteret Østenfor Sol som Qvenild CD-debuterte med på albumet Syng Dovre i 1998.

1999-2003 studerte Qvenild musikkpedagogikk og jazz ved Norges musikkhøgskole, og i 2006 tok han mastergrad i kammermusikk jazz samme sted. Sammen med blant annet Ole Jørn Myklebust var han fra 1999-2001 her med i septetten Ra, som ble kåret til Årets Unge Jazzmusikere i 2000.

Samarbeidspartnere

Morten Qvenild har en lang liste med samarbeidspartnere og utgivelser bak seg. I 2000-2003 var han med i Jaga Jazzist og deltok på CD-en The Stix. Han har samarbeidet med vokalisten Susanna Wallumrød under orkesternavnet Susanna and the Magical Orchestra. Duoen har turnert over hele Norden og gjort et stort antall konserter i Europa og Asia, samt gjort flere innspillinger sammen.

Et annet viktig band i Qvenilds karriere er kvartetten The Shining som har hatt utstrakt turnévirksomhet både nasjonalt og internasjonalt, og gitt ut flere CD-er. Han har også turnert med Nils Petter Molvær og Bertine Zetlitz.

Fra 2003 har Qvenild arbeidet mye med trioen In The Country med bassist Roger Arntzen og trommeslager Pål Hausken. Trioen har turnert i USA og utgitt fem album.

Prisbelønt Qvenild

I 2007 mottok Qvenild Kongsberg Jazzfestivals musikerpris, og han var deltaker i Norsk Jazzforums og Utenriksdepartementets lanseringsprogram Jazzlaunch 2007-2008. I oktober 2016 mottok han TONOs Edvard-pris i Åpen klasse for albumet Personal Piano. 

Se også stipendiat Jennifer Torrence' forestilling