elisegillebo

Elise Gillebo - sopran

Masterkonsert - eksamen

  • Fredag 8. mars 2013
  • 19.30
  • Kulturkirken Jakob
  • 150/50
  • Billetter i døra

Medvirkende

Elise Gillebo - sopran

Ensemble Hysteria fra Norges musikkhøgskole

Per Sigmund Thorp - dirigent

Regi: Stephen Hutton

Innledning ved Arnulf Mattes, dr.art UiO

Program

Arnold Schönberg: Erwartung (1909)
Nyskrevet versjon for sopran og sinfonietta

Omtale

Tittelen på Arnold Schönbergs merkelige miniopera ”Erwartung” betyr ”forventning” og er skrevet for én sanger og orkester.  Musikk og spesielt sang, befinner seg en plass mellom noe som er abstrakt og noe som er konkret, mellom fantasi og det vi tror er virkelighet. På den ene side lager sangeren lyder som ikke kan fanges i ord og begreper. Lydene er mer eller mindre planlagte, men lages likefullt der og da, i øyeblikket. Lydene farges og filtreres gjennom sangerens tanker, følelser og kropp og blir på den måten lyder som sangeren eier. De blir hennes språk. Samtidig formes sanglige lyder ofte som meningsbærende ord. Ordene hører til et konkret språk som igjen peker på konkrete ting og etablerte begreper som f.eks ordet ”kjærlighet” eller ”gulrot” som igjen vekker assosiasjoner hos sangeren og lytteren.

Så hvorfor akkurat ordet ”forventning”? Denne operaen har bare én karakter og hun kjenner seg naturlig nok ganske alene i verden. På vandring gjennom skogen i måneskinnet finner hun kjæresten sin død under en benk og vi vet ikke hva som er skjedd.  Har hun selv tatt livet av ham? Forvirret og hvileløst vandrer hun videre innover i skogen, totalt overveldet av egne følelser og tanker. Hvem er denne dama egentlig? En hysterisk kvinneskikkelse som ble komponert for hundre år siden og samtidig en kvinne nå, full av forventninger, nå.

To psykologer kaster et skråblikk på den kvinnelige karakterens fasadeløse selvutlevering. Er hun psyk av forventning eller omrent som folk flest? Hva har egentlig psykologers ord og begreper med musikk å gjøre? Og kan noe som er så hysterisk og fryktelig også være morsomt?

Erwartung er Elise Gillebos avgangsforestilling ved masterstudiet i klassisk sang ved Norges musikkhøyskole og fremføres i nyskrevet versjon for sopran og kammerorkester