Ellen Fjærvoll Samdal, fiolin

Ellen Fjærvoll Samdal, fiolin og Jorunn Marie Bratlie, klaver

Masterkonsert

  • Lørdag 29. mars 2014
  • 14.00
  • Den Norske Opera & Ballett, Operabalkongen
  • Kr 50
Bestill billett

Medvirkende

Ellen Fjærvoll Samdal, fiolin  

Jorunn Marie Bratlie, klaver

Marit Johansen, cello

Program

På programmet står et av Cesar Francks mest betydningsfulle verk, sonaten for fiolin og klaver fra 1886 som av mange er ansett som en av de aller vakreste sonatene som noen gang er blitt komponert. Selv om Cesar Franck er født i Belgia, tilbragte han mye av sitt liv i Paris hvor sonaten også ble en umiddelbar suksess, ofte fremført av den belgiske fiolinisten Eugene Ysaÿe som fikk den i bryllupsgave.

I 1922 fullførte den impresjonistiske komponisten Maurce Ravel sin sonate for fiolin og cello mens han vekslet mellom et stille liv på den franske landsbygda og de travle gatene i urbane Paris, noe man kan finne igjen når man lytter til verket. Sonaten er et av Ravels strørre kammermusikkverker, med vekt på melodi og estetisk uttrykk som fører tankene hen mot Claude Debussy som sonaten også er dedikert til minne om.

Konserten åpnes med sonate av Johann Sebastian Bach som er skrevet for solo fiolin, uten akkompagnement. Den polyfone skrivemåten gjør at man oppfatter en flerstemmighet selv om stykket bare spilles av én fiolin, og har med årene blitt en essensiell del av dagens fiolinrepertoar.

Omtale

”Fransk formiddag”

Ellen Fjærvoll Samdal er en norsk fiolinist som for tiden studerer en mastergrad i utøvende klassisk fiolin ved Norges musikkhøgskole hos professor Detlef Hahn og professor Morten Carlsen. 

Ved klaveret sitter Jorunn Marie Bratlie, som er førsteamanuensis ved NMH. Cellisten Marit Johansen fra Sverige og Ellen Fjærvoll Samdal møtte hverandre under masterstudier ved Norges musikkhøgskole, hvor de raskt fant ut at de begge hadde stor lidenskap for kammermusikk, og har hatt stor glede av å fordype seg i kammermusikk sammen.