Caligari-3.jpg

Orgelimprovisasjon til klassisk skrekkstumfilm

Gjestespill: Organist Franz Danksagmüller improviserer til den klassiske tyske skrekkfilmen Das Cabinet des Dr. Caligari (Caligaris kabinett) fra 1920.

  • Tirsdag 25. april 2017
  • 19.00
  • Lindemansalen
  • Gratis

Medvirkende

Franz Danksagmüller (orgel)
David Cariano (slagverk)

Omtale

Franz Danksagmüller, professor ved Musikkhochschule i Lübeck, er en internasjonalt kjent improvisator og komponist som ofte gir konserter hvor han improviserer til stumfilmer.

Om filmen

Caligaris kabinett (orig. Das Cabinet des Dr. Caligari) er en tysk stumfilm fra 1920. Den regnes som en milepel i filmens historie, og det var den første filmen som ble laget innenfor tysk filmekspresjonisme.

Filmen handler om et reisende skrekkabinett som etter hvert viser seg å ledes av en sinnssyk mann som bruker hypnose for å få utført lystmord. I filmen blir det beskrevet hvordan makt blir utøvet uten hensyn til menneskelige verdier eller rettigheter. I 1933 ble filmen forbudt i Tyskland og i 1937 ble den erklært som utartet kunst.

Filmen hadde premiere i Berlin i februar 1920. Den benyttet til da ukjente visuelle virkemidler, og ble med en gang sett på som noe helt nytt innen filmkunsten. Tydelige skygger blir fremhevet for å skape en usikker og forvirret stemning. På grunn av de økonomiske vanskelighetene i Tyskland etter første verdenskrig hadde ikke man ikke råd til å kjøpe store, kraftige lyskastere. Mange av skyggene i filmen er derfor malt direkte på kulissene, noe som er med å fremhever den unaturlige og uhyggelige stemningen ytterligere.

Kilde: Wikipedia