Christian.Kjos.JPG

Store Händel – i lite format. NB: Programendring

Musikkakademiet

NB! Det har oppstått en programendring i siste øyeblikk, da sopran Ditte Marie Bræin har blitt syk. Det blir likevel konsert med stipendiat og cembalist Christian Kjos og gambist Tore Eketorp.

  • Mandag 9. mai 2016
  • 19.30
  • Levinsalen
  • 100/50

Medvirkende

Tore Eketorp (gambe)
Christian Kjos (cembalo)

Program

Georg Friedrich Händels italienske kammerkantater

Suite i c-moll for cembalo, HVW 445
Prelude – Allemande – Courante

Preludium i d-moll for viola da gamba av Carl Friedrich Abel

Sonate i D-dur, op. 5 nr. 11 av Arcangelo Corelli, Roma 1700
Preludio (Adagio) – Allegro – Adagio – Vivace – Gavotta

Suite i G-dur for cembalo, HWV 450 (før 1706)
Preludio – Allemande – Courante – Sarabande – Gigue – Menuet

Sonate i C-dur for viola da gamba og cembalo concertato, Venezia 1706-7
Adagio – Allegro – Andante – Vivace

Omtale

Om konserten

UNGE HÄNDEL foretok sin musikalske dannelsesreise til Italia i årene 1706 til 1710, altså fra han var 21 til han ble 25 år. Disse årene hadde stor betydning for Händels utvikling som musiker og komponist. Innflytelsesrike kardinaler og adelige fikk raskt øynene opp for den unge, virtuose og kreative tyskeren som fikk tilnavnet "Il Sassone" (Sakseren). Han knyttet kontakter med Italias største komponister og instrumentalister, som Arcangelo Corelli, Scarlatti junior så vel som senior og en rekke berømte sangere. Musikken han komponerte i Italia var i hovedsak vokalmusikk som kammer- og kirkekantater, oratorier og operaer. Materialet fra disse verkene finpusset han og gjenbrukte resten av sin karriere.

GAMBEN blir viet en spesiell oppmerksomhet i mange av disse verkene, noe som nærmest aldri skjer igjen etter at Händel forlater Italia. Dette spennende repertoaret viser
den unge komponistens eksperimentering med melodi og harmoni. Komposisjonene fra årene i Italia var en skattekiste for Händel, og er det fortsatt for oss i dag. Dagens konsert består av cembalomusikk og en omdiskutert sonate for gambe og konserterende cembalo av Händel, samt musikk av Corelli i en 1700-tallstranskribsjon for gambe.

Christian Kjos

Christian Kjos er for tiden stipendiat ved Norges Musikkhøgskole og jobber med generalbass i Händel italienske kammerkantater. Les mer om Christian Kjos sitt stipendiatprosjekt.