Hsiang-Yin Hsiao

Masterkonsert

Medvirkende

Hsiang-Yin Hsiao (fiolin)
Vebjørn Anvik (klaver)

Program

Kaija Saariaho (1952-): Tocar (2010)

Ludwig van Beethoven (1770-1827):
Fiolinsonate nr. 9, Op. 47 "Kreutzer" (1803):
I. Adagio sostenuto - Presto
II. Andante con variazioni
III. Presto

Sergei Prokofiev (1891-1953): Fiolinsonate nr. 1 i F-moll, Op. 80 (1946)
I. Andante assai
II. Allegro brusco
III. Andante
IV. Allegrissimo - Andante assai, come prima

Jean Sibelius (1865-1957): To humoresker, Op. 87 (1919)

Omtale

Hsiang-Yin Hsiao er en taiwansk fiolinist som studerer master i fiolin på Norges musikkhøgskole, med Elise Båtnes som lærer. På denne konserten spiller Hsiao med den norske pianisten Vebjørn Anvik, som mottok Levinprisen i 1993. Anvik er grunnleggeren av Grieg Trio - en av verdens ledende pianotrioer.

Programmet består blant annet av to sonater for fiolin og piano, av Beethoven og Prokofiev, hvorav begge er ansett som noe av det mest typiske duettrepertoaret for disse to instrumentene. Beethovens sonate begynner med en heroisk førstesats etterfulgt av en elegant andresats, før siste sats har en mer dansbar og bevegelig karaokter. Til sammenligning viser Prokofievs sonate den mørkeste delen av musikkens følelsesaspekt, og fiolinfrasene på slutten av første- og fjerdesats ble av komponisten selv beskrevet som "vinden som blåser gjennom en kirkegård."

Vi får også høre to verk av de finske komponistene Saariaho og Sibelius. Tocar ble skrevet på bestilling fra den internasjonale Jean Sibelius-konkurransen for fiolin i 2010, mens Humoreskene er lekne og sjarmerende, og skaper magi til tross for sin korte varighet.