Julie Ye -web2000.jpg
Julie Ye spiller Sjostakovitsj' Klaverkonsert nr 1 på sin diplomkonsert.

Julie Ye med Musikkhøgskolens symfoniorkester

Diplomkonsert

  • Fredag 17. mars 2017
  • 19.30
  • Lindemansalen
  • 150/100/50 - billetter i døra 1 time før konsert

Medvirkende

Julie Yuqing Ye (klaver diplomeksamen)
Karl-Heinz Steffens (dirigent)
Musikkhøgskolens symfoniorkester
Camilla Simensen (trompet)

Program

Ludwig van Beethoven (1770-1827): Ouverture Leonore nr 3

Dmitrij Sjostakovitsj (1906-1975): Klaverkonsert nr 1
– 1. sats: Allegro moderato
– 2. sats: Lento
– 3. sats: Moderato
– 4. sats: Allegro con brio - Presto

- - pause - -

Nikolaj Rimskij-Korsakov (1844-1908): Scheherazade
– Havet og Sinbads skip
– Kalendar-prinsen
– Den unge prinsen og den unge prinsessen
– Festival i Bagdad – Havet – Skipsvraket

Omtale

Rimskij-Korsakov: Scheherazade (1888)

Er det virkelig mulig å fortelle en historie gjennom musikk? Den russiske komponisten Nikolaj Rimskij-Korsakov (1844-1908) gjør i hvert fall et helhjertet forsøk der han tar tak i historiene til en av de aller største historiefortellerne gjennom tidene, nemlig Scheherazade. Hun forsøker å redde seg fra å bli drept av sultanen som har sverget å drepe alle sine koner etter bryllupsnatten. Imidlertid, ved hver natt å fortelle historier som er så forførende og spennende at sultanen bare må ha med seg fortsettelsen neste natt. Herav tittelen «1000 og én natt».

Basert på noen av disse historiene tegner den russiske Nikolaj Rimskij-Korsakov både fryktinngytende, forførende og fortryllende lydbilder, som beskriver både hav, romantikk og et forlis. Alt dette ikledd et musikalsk språk som kjennetegnes av eksotismer og en fantastisk instrumentasjon. En instrumentasjonskunst som ikke minst satte spor etter seg hos hans mest kjente student, Igor Stravinskij. Javisst går det an å fortelle en historie gjennom musikk.

Julie Yuqing Ye

Julie Yuqing Ye ble født i Tyskland i 1992. Åtte år gammel ble hun tatt inn i Unge talenter på Barratt Due musikkinstitutt i Oslo, der hun senere også started sin bachelor. Fra 2004 til 2013 studerte hun hos professor Einar Steen-Nøkleberg. Hun fullførte bachelorgraden sin ved Guildhall School of Music and Drama, London, med professor Charles Owen og Katya Apekisheva. Julie tar nå diplomstudiet på Norges musikkhøgskole der hun studerer med Marianna Shirinyan og Håvard Gimse.

Julie vant sin første pris i 1998, der hun fikk førstepris i Jugend Musiziert i Kiel, Tyskland, og har siden vunnet førstepriser i Ungdommens musikkmesterskap i både solo-, duo- og ensembleklassen. Blant andre priser kan nevnes Ærespris i Sparre-Olsen-konkurransen 2004 og vinner av Statkrafts Young Star Stipend og Rønnings Legat.

Sammen med Oslo Symfoniorkester spilte hun Griegs pianokonsert i a-moll i Oslo konserthus under 17. mai festkonsert 2009 og Chopins pianokonsert i e-moll på Norges musikkhøgskole i 2010. Samme år spilte hun også sammen med Norges barnesymfoniorkester i Den Norske Opera & Ballett.

I september 2012 var hun med i NRKs TV-program Meisterklasse med Leif Ove Andsnes.
Sammen med kvintetten hennes, Gullfiskene, har hun spilt Schumanns og Dvořáks pianokvintetter i Wigmore Hall i London, samt på konserter og festivaler inkludert Trondheim Kammermusikkfestival, Bergen Festspillene og EMCY Europeisk Konsert i Sveits. I 2009 dro Gullfiskene på en konsertturné i regi av Musikkens Venner.

Som både solist og kammermusiker har Julie deltatt i flere nasjonale og internasjonale mesterklasser og festivaler. Blant annet Oxford Philomusica Piano Festival and Summer Academy, Jersey International Masterclasses, Beijing International Music Festival and Academy, International Summer Academy Mozarteum, Valdres Sommersymfoni og Astona International of Switzerland.

Karl-Heinz Steffens

Karl-Heinz Steffens er Operaorkestrets kunstneriske leder. Han er født i Trier i Tyskland og hadde en spesiell vei til dirigentkarrieren. Det hele startet med undervisning på klarinett som barn, og i 1984 fikk han sin første profesjonelle jobb som alternerende soloklarinettist i Staatstheater Kassel. Året etter ble han soloklarinettist ved Frankfurt Opera og Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, og fra 2001 tiltrådte han i samme stilling i Berlinfilharmonien. I 2007 dreide hans karriere fra å være fremtredende klarinettist til å bli utnevnt til musikksjef og kunstnerisk leder ved Staatskapelle Halle.

Som orkesterdirigent har Steffens gjestet orkestre som Bamberger Symphoniker, Berlinfilharmonien, Staatskapelle Dresden, Hamburger Symphoniker, Bayerisches Staatsorchester, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, NHK Symphony Orchestra i Tokyo og Bournemouth Symphony Orchestra, samt de filharmoniske orkestrene i Helsinki og Nederland. Likeså har han ledet de ledende tyske radioorkestrene (Berlin, Köln, Frankfurt, Hamburg, Leipzig og Stuttgart).

Steffens debuterte som operadirigent ved Staatsoper unter den Linden med Beethovens Fidelio i 2008, etter en invitasjon fra Daniel Barenboim, som førte til Tosca, La traviata og Den solgte brud samme sted. Han har også besøkt La Scala i Milano og Bolsjoj i Moskva som musikalsk leder for Mozarts Don Giovanni, og ble snart engasjert på nytt på La Scala med Götterdämmerung og Così fan tutte. I 2012 ledet han en kritikerrost Ringen i Halle og Ludwigshafen. Siden 2009 har vært sjefsdirigent for Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz i Ludwigshafen.