bart f Frits van Oosterbruggen – web.jpg
En av Europas ledende hammerklaverspillere, Bart van Oort fra Nederland, er gjest på NMH under kammermusikkuka. Foto: Frits van Oosterbruggen.

Kammermusikkuka 2018

Kammermusikkuka

Den klassiske og tidligromantiske stilen og hammerklaveret står i sentrum under årets kammermusikkuke. En av Europas ledende hammerklaverspillere, Bart van Oort fra Nederland, er gjest.

  • Mandag 5. november 2018
  • 15.00
  • Norges musikkhøgskole

Medvirkende

Bart Van Oort, professor ved Kongelige konservatorium i Haag
Studenter, talentutviklingselever og lærere ved Norges musikkhøgskole

Program

Mandag 5.11. kl. 15.00-16.30, Lindemansalen, gratis
Fra hammerklaver til moderne Steinway. Foredrag ved Bart Van Oort.

Tirsdag 6.11. kl. 15.00-16.30, Levinsalen, gratis
Mer om tidlig musikk og historiske instrumenter. Foredrag ved Bart Van Oort.

Tirsdag 6.11. kl. 18.00, Lindemansalen, gratis
Messingkonsert til minne om Aline Nistad   

Onsdag 7.11. kl. 18.00, Levinsalen, bill: 150/100
Mozart på originalt vis    

Torsdag 8.11. kl. 18.00, Lindemansalen, gratis
Saksofonensemblet og NMH blåserakademi    

Torsdag 8.11. kl. 20.00, Levinsalen, bill: 150/100
Schubertiade  

Fredag 9.11. kl. 15.00, Sandvoldsalen, gratis
Kammermusikk i Sandvold      

Fredag 9.11. kl. 18.00, Lindemansalen, bill: 150/100
Kammerorkesterkonsert med Marianne Thorsen (leder og solist)   

Fredag 9.11. kl. 20.00, Levinsalen, bill: 150/100
Brahms med historisk sus  

Lørdag 10. november kl. 15.00, Østre Aker kirke, bill: 200/150
Kammerorkesterkonsert med Marianne Thorsen (leder og solist)   

Lørdag 10.11. kl. 15.00, Lindemansalen, gratis
Kammermusikk for slagverk

Lørdag 10.11. kl. 18.00, Levinsalen, gratis
Avslutningskonsert 
Fra Haydn til Brahms – med vennlig hilsen

Omtale

Under årets kammermusikkuke vil vi konsentrere oss om den klassiske og tidlig-romantiske stilen. Vi vil ta utgangspunkt i hammerklaveret, som jo var yndlingsinstrumentet til mange av de største komponistene. Det var rundt dette instrumentet man møttes i salongene for å spille kammermusikk for 200 år siden. Her ved Musikkhøgskolen har vi en unik samling hammerklaverer. Disse instrumentene er bygget i årene 1790 til 1853, og de tilbyr en fantastisk mulighet til å gjenskape klangverdenen i musikken fra Mozart og fram til Brahms.

Det er med stor glede og forventning vi presenterer en av Europas ledende hammerklaverspillere, Bart van Oort fra Nederland og Torleif Torgersen fra Bergen. Sammen med studenter og lærere ved Musikkhøgskolen vil de bringe oss tilbake til en svunnen tid, fylt til randen av god kammermusikk.

Are Sandbakken,
professor i kammermusikk

Biografi Bart van Oort

Bart van Oort underviser i hammerklaver og foreleser i historisk oppføringspraksis på Royal Conservatory i Haag. 

Bart van Oort studerte klaver og hammerklaver på Royal Conservatory i Haag. I 1986 vant han førstepris og publikumsprisen ved den internasjonale hammerklaverkonkurransen i Brugge i Belgia. Senere studerte han hos Malcolm Bilson på Cornell University i USA. Han tok doktorgrad i historisk oppføringspraksis i 1993. Siden har han gitt forelesninger og mesterklasser og har opptrådt over hele verden.

Siden 1997 har Bart van Oort gjort over femti innspillinger – kammermusikalsk og solo. Av innspillingene finner vi den prisvinnende CD-boksen «The Art of the Nocturne in the Nineteenth Century», «Haydns komplette klavertrioer» med sitt ensemble The Van Swieten Society, «Beethovens komplette klaversonater» med Malcolm Bilson og fem andre hammerklaverutøvere og «Haydns komplette klaversonater» med fire andre hammerklaverutøvere.

I 2006 fullførte Bart van Oort et tiårig innspillingsprosjekt som resulterte i 14 CDer; «De komplette verker for solo klaver og firhendig klaver av Mozart». Han har utgitt flere CDer med ensemblet The Van Swieten Society. Den seneste utgivelsen er «Franske Nocturner» (The Art of the Nocturne in the Nineteenth Century Vol 5) og Dussek Sonater.

Torleif Torgersen, foto: Paul Bernard

Biografi Torleif Torgersen

Torleif Torgersen er pianist og professor ved Griegakademiet i Bergen. Han spiller også hammerklaver og historiske instrumenter.

Siden debuten i Universitets aula i 1992 har Torleif Torgersen hatt en omfattende virksomhet som solist og kammermusiker både med klassisk repertoar og ny musikk.

Fra 1992 til 2006 var han pianist i MiN-ensemblet (Musikk i Nordland) og har med dem gjort tallrike konserter i inn og utland. Siden 2005 har han spilt regelmessig med fiolinisten Shlomo Mintz og holdt konserter med ham over det meste av Europa samt Israel, Japan og Sør-Amerika. Torleif Torgersens første solo CD med klaververk av Fartein Valen og Lasse Thoresen (Simax) ble nominert til Spellemannsprisen i 1995. Siden har han spilt inn samtlige klaververker av Klaus Egge (Simax) og deltatt på en rekke innspillinger med musikk komponert spesielt for ham av komponister som Matthew Burtner, Jon Øivind Ness, Henrik Hellstenius, Eivind Buene og Mark Adderley.

Torgersen studerte klaver ved Norges musikkhøgskole med Einar Steen-Nøkleberg, senere på diplomstudiet med Eva Knardahl og Lazar Berman. Han spiller også hammerklaver og historiske klaverinstrumenter, og har foruten Liv Glaser, også hatt Malcolm Bilson og Bart van Oort som lærere.

Profilbilde cello kammermusikk
Kammermusikk

Sosialt, utviklende, inspirerende