Klassekonsert klaver

Klaverstudentene til Marianna Shirinyan holder klassekonsert.

  • Torsdag 2. mai 2019
  • 18.00
  • Lindemansalen
  • Gratis

Program

Franz Schubert (1797-1828): Impromptus, op. 90, nr. 1 i g-moll og nr. 2 i Eb-dur
Anna Flodmark

Schubert skrev sine første impromptuer i 1827, nært slutten av sitt korte liv. Ordet impromtu betyr spontant, improvisert eller uplanlagt, og beskriver stykkene godt, ettersom hvert av dem ser ut til å oppstå ut av ingenting og finne sin form etterhvert som de går. Musikken er kan forbindes med den indre opplevelsen av å være menneske - fylt av rå emosjon og indre konflikt, såvel som refleksjon og enkel glede.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Pianokonsert nr. 20 i d-moll, 1. sats
Alice Power

Pianokonserten ble fullført 10. februar 1785, og hadde premiere dagen etter. Beethoven falt senere pladask for stykket, og skrev to kadenser til det. I dag er det et av de mest kjente Mozart-verkene.

Frédéric Chopin (1810-1849): Etude, op. 10, nr. 12 "Revolutionary"
Maurice Ravel (1875-1937): Jeux d-eau
Sergej Rakhmaninov (1873-1943): Étude-Tableaux, op. 39, nr. 3
Christian Sommerfeldt

Chopin dedikerte etuden sin til Liszt, rundt tidspunktet for Novemberoppstanden - et mislykket polsk opprør mot det russiske riket i 1831. Jeux d'eau ble komponert i 1901, og Ravel uttalte at han var inspirert av lyden av vann og  musikalske lyder som minnet ham om fossefall, bekker og vannsprut. Rachmaninov-stykket er en øvelse i repeterende noter for svake fingre. Det har en eksentrisk karakter, men med lyriske øyeblikk. Etuden er blant komponistens seneste verker, utgitt i 1916.

Pjotr Tsjajkovskij (1840-1893): Meditasjon, op. 72
Vadim Borodin

Denne meditasjonen behandler et sangbart tema i fiss-moll, med B-delen som et nesten operatisk høydepunkt. Den sjette delen, Mazurka pour danser, går i tretakt og spilles med minst mulig rubato.

Mozart: Variasjoner "Ah, vous dirai-je, maman"
Vivian Louise Tsui

Tolv variasjoner over "Ah, vous dirai-je, maman," bedre kjent som Blinke lille stjerne, ble skrevet av Mozart da han var omtrent 25 år gammel, i 1781 eller 82. Variasjonene ble først utgitt i Wien i 1785 og er basert på den franske folketonen med samme navn. Melodien dukket opp i 1761, og har blitt brukt i mange barnesanger, som Bæ, bæ, lille lam og Alfabetsangen. Bare variasjon 11 og 12 har tempoanvisninger (Adagio og Allegro). Karakteren i stykket er optimistisk og barnlig, og lett å høre på. Komponisten skaper variasjon ved hjelp av improvisasjoner og ornamenter. Hver variasjon har repetisjoner, men det er valgfritt å bruke dem. Variasjon 2, 6 og 9 har polyfon annen- og tredjestemme, og hver enkelt har sine egne kjennetegn.

Schubert/Franz Liszt (1811-1886): Der Müller und der Bach
Liszt: Parafrase over Verdis Rigoletto
Elena Reznikova

Liszt var ikke bare en stor komponist, men også en ekstraordinær pianist, som man ser i trankripsjonene hans. Dette stykket er basert på en sangsyklus av Schubert, der en ung man er ulykkelig forelsket i en jente. I denne spesifikke sangen synger han til elven om sin ubesvarte kjærlighet. Rigoletto er en kvartett fra siste akt i Verdis opera med samme navn, der en jente får hjertet sitt knust når hun ser sin kjære forføre andre kvinner.

Klaver 3x4
Klaver

Klavermiljøet på Norges musikkhøgskole preges av høy kompetanse og et inkluderende miljø.