Frode Haltli, Cikada duo + Elisabeth Holmertz og Gaute Vikdal spiller Arne Nordheim

Seks av mesterens komposisjoner fremføres av noen av Norges fremste musikere. Konsertene arrangeres i forbindelse med den store Arne Nordheim-utstillingen som åpner på Henie Onstad Kunstsenter 23. august.

  • Søndag 6. oktober 2013
  • 14.00
  • Henie Onstad Kunstsenter, Høvikodden
  • 80/60/50 (Inkl. i museumsbill. )

Program

Dinosauros (1971)
Flashing (1986)
Frode Haltli - trekkspill


Fem Kryptofonier (2001)
Link (1993)
Bjørn Rabben - slagverk
Kenneth Karlsson - piano
Elisabeth Holmertz - sang


The return of the snark (1987)
Bjøllo i fjelle (2006)
Gaute Vikdal - trombone og lur
 

Omtale

Dinosauros (1971)
Flashing (1986)
Frode Haltli, trekkspill

I Dinosauros for trekkspill og tape, gjenskaper Nordheim en forhistorisk verden. Titler som Nachruf og Spur vitner om hans følsomhet for, og respekt for, fortiden. Ved å velge tekster fra gresk mytologi og de store historiske tenkerne og filosofene, og ved å hente inspirasjon fra musikk i antikken, prøver Nordheim å belyse sin egen tid. På Flashing for solo trekkspill trekker Nordheim mesterlig fra sin kompositoriske erfaring.

Frode Haltli (f. 1975) begynte å spille trekkspill som 7-åring. Debutalbumet Looking on Darkness ble utgitt på ECM i 2002 og han mottok Spellemannprisen i kategorien samtidsmusikk. Han har vært solist med orkestre over hele verden, og opptrådt med samme selvfølgelighet på samtidsfestivaler i Warszawa, Witten og Huddersfield, som på internasjonal kammermusikk-, jazz- og folkemusikkfestivaler.

Fem Kryptofonier (2001)
Link (1993)
Bjørn Rabben, slagverk
Kenneth Karlsson, piano
Elisabeth Holmertz, sang

Verket Fem Kryptofonier ble bestilt av Cikada Duo og urfremført i Kulturkirken Jakob i 2001 sammen med Hilde Torgersen. Da notene ble levert til musikerne, var verket uferdig og Nordheims ideer ble videreutviklet i dialog med Cikada Duo gjennom workshop-aktige prøver. Tekstene er hentet fra den greske lyrikeren Arkhilokhos, som levde 600 f.Kr. Arkhilokhos er blant annet kjent for sitt frodige språk og er en av de tidligste kjente greske forfatterne som valgte tema fra sine egne følelser og erfaringer for sin diktning. Det eneste som i dag er bevart av Arkhilokhos tekster er fragmenter av dikt. Verket synges på gammelgresk slik det ble komponert til urfremføringen.

Arne Nordheim tok kontakt med Cicada Duo på begynnelsen av 1990-tallet. Han ønsket å skape en elektrisk og oppdatert versjon av verket Response III, tilpasset Cikada Duos besetning. Cikada Duos slagverker Bjørn Rabben omarbeidet de fire slagverkstemmene til én stemme, og Kenneth Karlsson overførte kirkeorgelet til synthesizer. Elektronikken ble bearbeidet av Arne Nordheim sammen med lydtekniker Mats Claesson. Den omarbeidete versjonen fikk navnet Link, og ble urfremført i Oslo Konserthus i 1993.

Den svenske sopranen Elisabeth Holmertz har et repertoar som spenner fra middelalder til nåtid via barokk, viser, eksperimentelt musikkteater og senromantikk, men hun har arbeidet mest med tidligmusikk og nyskreven musikk. Holmertz har studert ved Norges musikkhøgskole og på Hochschule für Musik Köln. Hun har vært solist med de mest framtredende ensemblene og orkestrene i Skandinavia, bl.a. Norsk Kammerorkester, Kringkastingsorkestret og Oslo Sinfonietta,

The return of the snark (1987)
Bjøllo i fjelle (2006)
Gaute Vikdal, trombone og lur

Trombonisten Gaute Vikdal har utdannelse fra Norges musikkhøgskole og Mannes College, New York City, USA. Han er ansatt i Stavanger symfoniorkester og har et utstrakt virke som solist og kammermusiker. Sammen med Arne Nordheim har han videreutviklet flere av trombone-stykkene hans. På konserten på Høvikodden den 6. oktober fremfører Vikdal The return of the snark for trombone og Bjøllo i fjelle for lur. Begge verkene spilles med elektronisk playback. Fremføringen skjer i forbindelse med at Gaute Vikdal lanserer en ny CD med Arne Nordheims verker.

Arrangementet er i samarbeid mellom Henie Onstad Kunstsenter, Ny Musikk og Arne Nordheim-senteret.

Les mer om ustillingen på Henie Onstad Kunstsenter.