Daniel-Reith-foto Daniel Bollinger.jpg
Foto: Daniel Bollinger

KORK med Marianne Bye Granheim og Sigurd Greve

Diplomkonsert - eksamen

Kringkastingsorkestret spiller konsert med Marianne Bye Granheim og Sigurd Greve. Daniel Reith er dirigent. Det blir urframføring av Ragnar Søderlinds Spurv i øyet.

  • Torsdag 28. mai kl. 19.00
  • 19.00
  • Store Studio, NRK
  • 50-200
  • Avlyst
Kjøp billett

Medvirkende

Sigurd Greve (obo)
Marianne Bye Granheim (mezzosopran)
Daniel Reith (dirigent)
Kringkastingsorkestret (KORK)

Program

Richard Wagner (1831–1883): Overtyre fra Den flyvende hollender
Ragnar Søderlind (1945–): Spurv i øyet (urframføring)
Richard Strauss (1864–1949): Obokonsert i D-dur
Franz Liszt (1811–1886): Les Préludes

Foto: Lluis Calm Vidal
Foto: Tarand Krogvold

 

Omtale

Richard Wagner og Franz Liszt regnes som to av de fremste representantene for den nytyske skolen i senromantikken. Operaen Den flyvende hollender (1843) er den første av sitt slag som virkelig omfavner Wagners ideer om å gå vekk fra den tradisjonelle opera og mot musikkdramaet. På samme måte markerer urframføringen av Franz Liszts Les Préludes (1854) begynnelsen på en ny sjanger som viste seg å være svært populær gjennom de neste hundre årene, nemlig det symfoniske diktet. Komponisten Richard Strauss beveget seg tydelig i Liszt og Wagners fotspor, og gjorde stor suksess både med å føre det symfoniske dikt som sjanger til sitt absolutte høydepunkt, samtidig som han videreførte operatradisjonen fra Wagner. 80 år gamle Richard Strauss skrev sin obokonsert i 1945, 60 år etter at både Wagner og Liszt var døde. Årene i mellom hadde sett noen ytterst radikale stilendringer i musikken. Verket baserer sitt tonespråk på det romantiske ideal, men med innslag av sofistikerte og modernistiske harmoniske vendinger.

Spurv i øyet

Ragnar Søderlind har på bestilling fra masterstudent og mezzosopran Marianne Bye Granheim skrevet musikk til hennes bestefar Erik Bye (1926-2004) sin diktsyklus Spurv i øyet – Sekstett i Hythe. Syklusen består av seks portretter av imaginære mennesker som i sin tid ble begravet i uvigslet jord: trubadur, skjøge, udøpt barn, krypskytter, skuespiller og bøddel. Menneskene det er snakk om møtte sin skjebne for svært lenge siden. Deres levninger er i en snillere tid blitt gravd opp og flyttet til St. Leonards krypt i Hythe, England, hvor småfugl bygger sine reder i kraniene. 

Typisk for Søderlinds stil er blandingen av stilarter og tonaliteter. I hans musikk finnes hele spekteret fra den enkle folkevisen til dramatiske atonale partier. I Spurv i øyet gis teksten en mulighet til å bli tilgjengelig for publikum på en naturlig og original måte ved bruk av elementer fra visesang og klassisk sang, i samspill med orkesteret. 

Bestillingsverket er finansiert av Det norske komponistfond.