"Brahms niende" - Mari Birgitte Bølgen Halvorsen og Nordic Harmony

- Slik ønsker jeg at min 9. symfoni skal klinge, uttalte Brahms etter at han hørte 2.satsen fra Haydns Symfoni nr. 88. Kammerorkesteret Nordic Harmony framfører Haydns symfoni og Brahms fiolinkonsert i D-dur med Mari Birgitte Bølgen Halvorsen som solist.

  • Tirsdag 26. mai 2015
  • 19.00
  • Kulturkirken Jakob
  • 220 -120/NMH-ansatte kr 150*
Bestill billett

Medvirkende

Mari Birgitte Bølgen Halvorsen (fiolinsolist), Are Sandbakken (konsertmester) og Kammerorkesteret Nordic Harmony

Program

Joseph Haydn (1732-1809): Symfoni nr 88 i G-dur (1787)

1. Adagio - Allegro
2. Largo
3. Menuetto: Allegretto
4. Finale: Allegro con spirito

Harald Sæverud (1897-1992): Gjætlevisevariasjonene, opus 15 (1941)

Pause

Johannes Brahms (1833-1897): Fiolinkonsert i D-dur opus 77 (1878)

1. Allegro non troppo
2. Adagio
3. Allegro giocoso, ma non troppo vivace

 

Omtale

alt

 

 

Om konserten

- Slik ønsker jeg at min 9. symfoni skal klinge, uttalte Brahms etter at han hørte den vakre 2.satsen fra Joseph Haydns Symfoni nr. 88, en symfoni som har blitt en av Haydns mest populære. Men verket er ikke bare populært for sin usedvanlig vakre Largo. Med sin ellers rustikke stil, nærmest som et landsbyorkester, får musikken et veldig lystig og umiddelbart tiltrekkende preg. Finalen regnes blant annet som den lystigste og mest joviale av alle Haydns finaler.

På samme måte som Brahms, så opplevde også Norges egen neoklassiker, Harald Sæverud, en nær tilknytning til Haydns musikk, og nevnte regelmessig både Haydn og W.A.Mozart som sine viktigste inspirasjonskilder.

Naturen i forkledning som dyr var inspirasjonskilden til Gjætlevise-variasjonene, hvor han kombinerer den klassiske klarheten med en enkel folketone med variasjoner. Men til forskjell fra mange andre norske komponister som samlet inn, og brukt eksisterende folkemusikk, så har Sæverud sagt:
- Jeg lager mine folketoner selv.

Bildet viser Mari Bølgen Halvorsen