harpreet-12 - Kopi.jpg

Med tiden som veiviser

Stipendiatprogrammet - konsert

Kunststipendiat ved NMH Harpreet Bansal lanserer CD-en Samaya med en konsert på Cafeteatret.

Medvirkende

Alle musikerne fra plata spiller på releasekonserten:

Harpreet Bansal – fiolin, komposisjoner
Javid Afsari Rad – santur
Nils-Olav Johansen – gitar
Vojtech Prochazka – harmonium
Adrian Fiskum Myhr – kontrabass
Andreas Bratlie – tablas
Sanskriti Shrestha – tablas

Omtale

11. mai utgir Harpreet Bansal Samaya, der hun presenterer sine hovedprosjekter innen den nord-indiske raga-tradisjonen. Med seg har hun musikere med bakgrunn innen nord-indisk klassisk tradisjon, vestlig klassisk musikk, jazz, og persisk musikk. Det musikalske materialet er en kombinasjon av Bansals egne komposisjoner og improviserte partier.

Promo_Harpreet Bansal from Odd Geir Sæther on Vimeo.

Harpreet Bansal er en norsk-indisk fiolinist og komponist. Hun er oppvokst med den nord-indiske klassiske tradisjonen og hadde sin far, Harbhajan Singh Bansal, som sin første guru. Hennes formelle utdanning er innen vestlig klassisk musikk, med masterfordypning i indisk klassisk musikk. Bansal er svært anerkjent som en særegen tolker av de nord-indiske ragaene. Siden 2017 har hun vært kunststipendiat ved
Norges musikkhøgskole.

Samaya betyr tid, og er et begrep som er sentralt i raga-tradisjonen. Ragaer er knyttet til forskjellige tidspunkt på døgnet og til forskjellige tider på året. Det viser også til utviklingen av ragaene, både komposisjonenes utvikling over tid, men også den dynamiske musikalitetn under selve fremførelsen.

Siden to år gamle Harpreet Bansal lærte sin første raga, har både hun og musikken vokst og utviklet seg. Tiden inkluderer også et nå, og det er det Samaya er - en presentasjon av ragaene slik de spilles her og nå, på akkurat dette tidspunktet. Dette er en dynamisk og levende musikktradisjon som reflekterer både musikerne og deres historie.

Les mer om Harpreets kunstneriske utviklingsprosjekt.

Artikkel om Harpreet Bansal

Hapreet Bansal gående nedover gata med fiolin
Alle gode ting er tre år

Hun var tre år gammel da hun skjønte at hun skulle bli fiolinist. Nå skal Harpreet Bansal bruke tre år på nordindisk, klassisk musikk.