Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music
No En
Søk

Mesterklasse med Frode Halti

Frode Haltli på scenen med trekkspillet

Akkordeonist Frode Haltli holder åpen mesterklasse med studenter fra NMH, før konsert senere samme dag.

Antonio Armentano

Hvert halvår inviterer akkordeonmiljøet på NMH en kjent utøver til å holde konsert og mesterklasse på skolen, og denne gangen slår de til med ingen ringere enn Frode Haltli som utvalgt gjest.

Frode Haltli

Frode Haltli (f. 1975) begynte å spille trekkspill som 7-åring. Han vant de neste årene en rekke nasjonale konkurranser. Haltli studerte ved Norges musikkhøgskole, videre ved Det Kgl Danske Musikkonservatorium hvor han ble uteksaminert fra Solistklassen i 2000. Han studerte for James Crabb og Geir Draugsvoll i København, Jon Faukstad i Oslo, og før det med Erik Bergene i mange år. Han hadde også timer med Mogens Ellegaard.

I 2001 ble han kåret til Rikskonsertenes «Årets unge solist», og han mottok andrepris i International Gaudeamus Interpreters Competition 1999 i Nederland. De påfølgende årene etablerte han seg som internasjonal solist og kammermusiker. Han har vært solist med orkestre over hele verden, og opptrådt med samme selvfølgelighet på samtidsfestivaler i Warsawa, Witten og Huddersfield som på internasjonale kammermusikk-, jazz- og folkemusikkfestivaler.

Frode Haltli har utgitt en rekke plater på det velrenommerte, tyske plateselskapet ECM. Debutalbumet «Looking on Darkness» (ECM 2002) mottok Spelemannprisen i kategorien samtidsmusikk. På «Passing Images» (ECM 2007) medvirker også trompetisten Arve Henriksen, bratsjisten Garth Knox og vokalisten Maja Solveig Kjelstrup Ratkje i en lyrisk utforskning av folkemusikk i retning samtidsmusikk og fri improvisasjon. Også soloplatene "Arne Nordheim Complete Accordion Works" (Simax 2012) og "Vagabonde Blu" (Hubro 2014) mottok gode anmeldelser. Godt hjulpet av Arditti-kvartetten og TrondheimSolistene ga han ut "Air" (ECM 2016), med musikk for akkordeon og strykere av Hans Abrahamsen og Bent Sørensen, to komponister han har samarbeidet tett med i en årrekke. Senere er "Avant Folk" (2018) og "Border Woods" (2019) sentrale utgivelser, begge med egen musikk i krysningspunktet folkemusikk/samtidsmusikk utgitt på det norske kvalitetslabelet Hubro.

Komponister som Maja Solveig Kjelstrup Ratkje, Rolf Wallin, Atli Ingólfsson, Jo Kondo og Sam Hayden har også skrevet verker spesielt til Haltli. Han har også selv virket som komponist, blant annet for flere teateroppsetninger, bestillingverket "Grenseskogen" (Osafestivalen 2015), to bestillingsverk for sitt eget ensemble Avant Folk (Riksscenen 2017 og Vossajazz 2019) og sammen med Maja S.K. Ratkje lagde han musikken til Elfriede Jelineks hørespill "Neid" (Bayerische Rundfunk, 2011).

Han spiller jevnlig i trioen POING med saxofonist Rolf-Erik Nystrøm og Håkon Thelin på kontrabass. De har urframført over 60 verker av komponister fra hele verden, og utgitt flere album.

Frode Haltli har vært med på en rekke transkulturelle prosjekter, og samarbeidet med folkemusikere som Gjermund Larsen, Unni Løvlid, Emilia Amper, Vegar Vårdal og Ragnhild Furebotten. Han har også hatt et langvarig samarbeid med saxofonisten Trygve Seim, noe som bl.a. har resultert i duoalbumet "Yeraz (ECM 2008) og "Rumi Songs" (ECM 2016).

Frode Haltli underviste i akkordeon ved Norges musikkhøgskole fra 2011-2016, og har også gitt mesterklasser ved Det Kgl. danske musikkonservatorium (København), Universität für Musik und darstellende Kunst (Graz, Østerrike), Konservatoriet i Łódź (Polen), Musikkhøgskolen i Luzerne, (Sveits) og ved festivalene Mon Bel Accordeon i Paris og Festival Het Accordion i Arnhem.