Minsk kammerorkester
Minsk kammerorkester

Minsk kammerorkester

Ti dirigenter, ett orkester og en solist. Musikkhøgskolens dirigentstudenter og Minsk kammerorkester. Ieva Berzina er klaversolist. 

  • Fredag 16. oktober 2015
  • 19.30
  • Lindemansalen, Norges musikkhøgskole
  • 100/50

Program

Puccini: Crisantemi
Bjørk-Guinevere Kinsella Eide (dirigent)

Beethoven: Klaverkonsert nr 4 i G-dur, op 58 
- 1. sats: Eirik Haukaas Ødegaard (dirigent)
- 2. og 3. sats: Edvin  Simenstad (dirigent)

Pause

Schubert: Symfoni nr 5 i B-dur
- 1. sats: Shayila Mahesuti (dirigent)
- 2 .sats: Fergus McAlpine (dirigent)
- 3. sats: Petter Udnes (dirigent)
- 4. sats: Mathias Gran (dirigent)

Stravinskij: Konsert i Ess-dur, «Dumbarton Oaks»
- 1. sats: Carl Anders Nilsen (dirigent)
- 2. sats: Marco Crispo (dirigent)
- 3. sats: Nils Erik Måseidvåg (dirigent)

Omtale

Minsk kammerorkester 

Det statlige kammerorkester i Hviterussland ble stiftet i 1968 under navnet Minsk kammerorkester. I 25 år ble orkestret ledet av Yury Tzyriuk som var utdannet fra konservatoriene i Minsk og St. Petersburg. I 1975 mottok orkestret stor heder på en internasjonal kammermusikkfestival i Litauen, og ble også ansett som et av de beste kammerorkestrene i det som den gang var Sovjetunionen. Minsk kammerorkester har spilt på store scener i Moskva, St. Petersburg og hovedstedene i de tidligere sovjetiske republikkene. Orkestret har også mottatt priser i en rekke land i Øst-Europa og Asia.

I 1977 var orkestret på sin første turne i Vest-Europa, og bl. a. ble Norge, Sverige, Danmark, Storbritannia, Spania og Italia besøkt. Men uansett turnevirksomhet, det fins nesten ikke en by i Hvite- Russland som ikke har hatt besøk av de populære musikerne i Minsk kammerorkester. Rekken over navn orkestret har spilt sammen med under de mange turneene er meget lang. Repertoaret spenner fra 1700-tallsmusikk fram til dagens moderne verk. Orkestret samarbeidet med nålevende hviterussiske komponister og med flere norske komponister. De har besøkt Norge nesten årlig de siste 10 årene, og da framført en rekke norske verk.

Ieva Berzina

Ieva Berzina er født og oppvokst i Riga, Latvia. Begynte sin musikkutdannelse ved E.Darzins spesielle musikkskole i Riga (hovedinstrument klaver). Hun spilte sitt første solokonsert 12 år gammel. Etter skolen fortsatte Berzina sine studier i Russland, ved Konservatoriet i Petersburg, hvor hun til slutt fikk solistdiplom i klaver.

Siden 2000 har Berzina vært bosatt i Oslo. Hun har hovedfag i klaver (akkompagnement og samspill) fra Norges musikkhøgskole, samme sted har hun tatt bachelor i kirkemusikk. For tiden er Berzina kantor i Østre Aker kirke, samtidig som hun underviser og er aktiv i konsertsammenheng, både som solist , kammermusiker og akkompagnatør. Hun har spilt en rekke konserter i Latvia, Norge, Russland, Frankrike, Tyskland.