Maria Bersås.jpg

Monodrama

Tirsdagsserien

Masterstudent Maria Therese Bersås (sopran) har spesialisert seg i monodrama – opera for én person. 

  • Tirsdag 27. oktober 2015
  • 19.30
  • Lindemansalen, Norges musikkhøgskole
  • Gratis

Medvirkende

Maria Therese Bersås (sopran)

Matti Hirvonen (klaver)

Program

Franz Schubert (1797-1828):

  • Klage der Ceres, D.323
  • Die Erwartung, D.159
  • Viola, D.786

alt

Omtale

Mer mitt

Sopranen Maria Therese Bersås gjør det ikke enkelt for seg når hun velger monodrama som masterprosjekt. – Det er en måte å utfordre meg selv på. Jeg gjør det mer til mitt, sier hun.

Et monodrama er et teatralt og operatisk stykke sunget av en enkelt sanger, som vanligvis portretterer én karakter.

Dramaet er viktigst. Det er skrevet få monodramaer – de fleste på 1900-tallet. Men romantikken ligger Marias hjerte nær, og hun lette i den eldre musikken for å finne musikk som kunne oppføres som monodrama. Hun fant blant annet Schubert.

– I Schuberts musikk er det mye dramatikk og store kontraster– også i de korte Liedene. Men han skrev også noen lengre Lieder med resitativ- og arielignende partier som varer 20 minutter og inneholder både dramatikken og lengden som trengs for å kunne framføre det som et monodrama.

– Tettere på musikken

– I monodrama er også hva jeg gjør og hvor jeg står like viktig, og det hjelper meg til å komme ut av en standard konsertløsning hvor man stort sett står rett opp og ned, smiler hun.

Som sanger tar det lang tid å bygge opp instrumentet, og på øvingsrommet har det, i hvert fall for min del, vært mye fokus på å gjøre alt «riktig». Ved å jobbe med repertoaret med en ny innfallsvinkel håper jeg å komme tettere på musikken, samtidig som det blir mer «mitt». Prosessen er vel så viktig som sluttresultatet, sier Maria. 

Konsertene

På masterkonserten 27. oktober skal hun framføre monodrama for sang og klaver.

– Nøyaktig hva og hvordan sluttresultatet og formen på det hele blir er fortsatt usikkert, forhåpentligvis vil musikken vise vei.

På eksamenskonserten i februar framfører Maria Therese Bersås monodramaet Erwartung av Arnold Schönberg fra 1909 sammen med Musikkhøgskolens sinfonietta.