Morgendagens dirigenter – Ringenes herre

  • Onsdag 1. februar 2017
  • 19.30
  • Lindemansalen
  • 100/50

Medvirkende

Vestre Aker musikkorps
Petter Udnes (dirigent)

Program

Johan de Meij (1953-): Symfoni nr.1 Ringenes herre

Omtale

«The lord of the rings symphony» er skrevet av den nederlandske komponisten Johan DeMeij. Dette er hans første symfoni, hvor hver av de fem satsene beskriver en bestemt person eller hendelse fra bøkene. Det er verdt å merke seg at dette er musikk komponert med utgangspunkt i bøkene og ikke musikken hentet fra filmene. Komponisten vant i 1989, med denne symfonien, 1. prisen i «Sudler international composition competition».

1. sats (Gandalf) beskriver trollmanskikkelsen Gandalf som er en av triologiens hovedpersoner. Satsens første del beskriver hans vise og edle personlighet, mens den andre delen tar oss med på en vill ridetur på hesten Snowflax.

2. sats (Lothlorien) tar oss med til alveriket og musikken skildrer dets vakre natur. Karakteren Frodo får innsyn i Galadriels speil, hvor det tredje synet er møtet med «the eye».

3. sats (Gollum) er igjen en karakterbeskrivelse. Denne gangen er det det slue og sleipe vesenet Gollum. Han snakker med seg selv, hveser, hyler og vier all sin tid til leting etter ringen.

4. sats (Journey in the dark) er delt i to deler. Den første av dem illustrerer Gandalf og ringes brorskaps ferd igjennom Morias miner. De langsomme skrittene og frykten illustreres gjennom en monoton, pulserende rytmikk. I satsens andre del blir brorskapet angrepet av en horde med orker, samt balrogen, nær broen Khazad-Dûm. En Marcia funebre avslutter satsen og leder brorskapet mot Morias østport.

5. sats (Hobbits) beskriver bekymringsløse og de opptimistiske hobbitene som lever i Hobbsyssel. Deres liv blir beskrevet igjennom en glad folkesang og en hymne. Symfonien avsluttes ikke med full krutt, men konkluderer fredelig, i tråd med den symbolske stemningen i det siste kapitlet "The Grey Heavens", der Frodo og Gandalf seiler bort i en hvit båt og forsvinner sakte utover horisonten.

Petter Udnes

Petter Udnes er 24 år og kommer fra Asker. Han begynte som åtteåring å spille trompet i Arnestad skolekorps og har siden høsten 2013 studert orkesterdirigering ved Norges musikkhøgskole, med Sigmund Thorp og Ole Kristian Ruud som lærere. Parallellt med dirigentstudiene har han studert trompet hos professor Anthony Plog. Konserten i kveld er hans avsluttende dirigenteksamen på bachelorstudiet.