Musikkhøgskolens kammerkor med musikk fra operaens verden

Musikkensemblene

David Maiwald dirigerer Musikkhøgskolens kammerkor i denne workshopkonserten med musikk fra operaverdenen.

  • Fredag 4. desember 2015
  • 16.00
  • Levinsalen
  • Gratis

Medvirkende

  • Musikkhøgskolens kammerkor
  • Solister: Elisabeth Gimmestad, Elizabeth Balfour, Cecilia Tomter, Marika Schultze, Olav Nytrøen, Daniel Hines og Magnus Kjeldstad
  • David Maiwald (dirigent)
  • Tore Dingstad (klaver)

Program

Utdrag fra operaene:

Christoph Willibald Gluck (1714-1787): Orfeus og Eurydike

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Tryllefløyten

Giuseppe Verdi (1813-1901): La Traviata

Omtale

Musikkhøgskolens kammerkor presenterer resultatet av en ukes workshop med dirigent David Maiwald fra  Den Norske Opera & Ballett. Verker fra operatradisjonen står på programmet under denne uformelle presentasjonen av en uke med intensivt og kreativt arbeid. Dette er en representativ del av kjernerepertoaret, og noen av utdragene er til og med standardrepertoar i operakorsang-audition.

Prosjektet denne gang dreier seg rundt operakor. Korsang er et veldig viktig element i veldig mange operaer, og mange av de store korscenene i operaer har vokst seg inn i publikums bevissthet som store klassikere.

Målsetningen med workshopen er å gi studentene i Kammerkoret et lite innblikk i hvordan man arbeider som profesjonelt kor innenfor operafaget. Repertoaret som er valgt er forøvrig hentet fra Nasjonaloperaens spilleplan denne sesongen, slik at studentene fra tilhørersiden også kan ha mulighet til å oppleve dette i nær fremtid.

I den pedagogiske prosessen har det vært fokusert på å gi sangerne konkret kunnskap om et profesjonelt operakors funksjon i et operahus der aktiviteten er høy og mange faggrupper skal samarbeide innenfor et internasjonalt miljø. Ved å benytte konkrete musikkeksempler fra et stilmessig bredt spekter og karakteruttrykk har studentene selv i sin prosjektuke fått oppleve gleden og utfordringen det er å både fylle en musikalsk og scenisk oppgave i tett samspill med andre korister. Presentasjonen er et lekent utdrag av noe av det som har blitt arbeidet med i workshopen.

Kammerkoret

Kammerkoret ved Musikkhøgskolen består av de fleste sangstudentene, samt andre studenter ved skolen som tar kammerkor som valgfag. Kammerkoret har minst to årlige prosjekter, ett i hvert semester.

Det å synge i kor, er noe de aller fleste sangere av i dag kommer til å komme borti på en eller annen måte. Å synge i kor og ensembler er blitt en viktig del av flere og flere sangere sitt virke. I de senere år har det dukket opp flere kor og ensembler i Norge som opererer på profesjonell basis, i tillegg til de allerede etablerte operakorene både i Norge og i utlandet. NMH har dermed et stort ansvar for å inkorporere kor- og ensemblesang i studentenes hverdag, slik at studentene er bedre rustet til å møte det arbeidslivet som venter dem etter endt studietid ved NMH.

David Maiwaldalt

Tysk-franske David Maiwald begynte som kormester for Operakoret i oktober 2011. Han har bakgrunn både som dirigent og komponist, og er også utøvende bratsjist.

I Tyskland har han blant annet vært kormester og kapellmester ved operahuset i Braunschweig og Kiel og har dirigert en rekke operaer, konserter og egne verk. Han har også arbeidet som repetitør ved ulike tyske operahus.

David Maiwald har spesielt interessert seg for musikkhistoriens mindre framførte verker og vært aktiv i arbeidet med å dirigere det. Han har i Norge arbeidet ved flere av distriktsoperaenes produksjoner, dirigerer Oslo Domkirkes Guttekor og har vært musikalsk leder av flere av Operaens produksjoner for barn. På Den Norske Opera & Ballett har han bl. a. dirigert en rekke samtidsopera-prosjekter i «verker underveis» og den prisbelønte barneoperaen «Stormen». 

David Maiwald har mottatt en rekke utmerkelser og stipendier fra Richard Wagner foreningen (Tyskland), association Laurent-Vibert (Frankrike) , Straumur Art Commune (Island) og fra Deutsche Bank stiftelsen «Musiktheater-heute».