Symfoni Fantastic

Diplomkonsert - eksamen

Musikkhøgskolens symfoniorkester spiller Rakhmaninov, Berlioz og Yggeseth, dirigert av den koreanske dirigenten Han-Na Chang. Diplomeksamen for pianist Lars Fredrik Nystad og en del av masterprosjektet til komponist Steinar Yggeseth. Konserten gjentas lørdag 10.12. kl 15.00.

Medvirkende

Eivind Gullberg Jensen, dirigent
Nils Erik Måseidvåg, dirigent (Yggeseth)
Lars Fredrik Nystad, klaver (diplomeksamen)

Program

Steinar Yggeseth (1986-): Ruption for orchestra (2016)

Sergej Rakhmaninov (1873-1943):  Klaverkonsert nr 2 i c-moll, op. 18
- I. Moderato
- II. Adagio sostenuto
- III. Allegro scherzando

Hector Berlioz (1803-1869):  Symphonie fantastique, op. 14
«Épisode de la vie d´un artiste … en cinq parties»
- I. Rêveries – Passions
- II. Un bal
- III. Scène aux champs
- IV. Marche au supplice
- V. Songe d'une nuit de Sabbat

Denne konserten spilles også dagen etter, lørdag 10. desember kl 15.00 i Lindemansalen.

Omtale

Steinar Yggeseth (1986-) har etter to års masterstudier i komposisjon denne urframføringen. Yggeseth har i sine verker ofte vært opptatt av finnervede teksturer spilt ut på en bakgrunn av enkle harmonier eller enklanger. 

Sergej Rakhmaninov (1873-1943) er en av de aller siste store komponistutøvere, i en lang rekke, som tråkler seg gjennom hele det 19. århundre og inn i det 20., med start i fantasten og virtuosen Franz Liszt (1811-1886).  

Rakhmaninovs fire pianokonserter utgjør den siste hale av grandiose solokonserter i senromantisk ånd. Hans andre konsert ble straks en formidabel suksess. Her møter vi for første gang Rakhmaninovs overdådige harmonier og brede lyriske og lidenskaplige melodier. 

Hector Berlioz (1803-1869) representerer på mange måter arketypen av en romantisk kunstner, med sitt omskiftelige og dramatiske liv og sine ofte storslåtte og monumentale idéer; Om det var uvanlig orkestrering eller programmusikk som inkluderte en forsøksvis beskrivelse av opiumsrus som i kveldens Symphonie Fantastique, i sin samtid ble han oppfattet som en original og utenfor etablerte musikalske hovedlinjer.  

I Symphonie fantastique, som er bygget over Berlioz’ eget program eller tekstlige forelegg, finner vi komponisten sterkt påvirket av Beethoven, allikevel, ikke minst i det klanglige, utforsker Berlioz territorier som heller ikke hans store forbilde rakk å realisere innenfor rammen av en symfonisk form.  

Asbjørn Schaathun, professor i komposisjon

Eivind Gullberg Jensen

Han stepper inn for Han-Na Chang, som dessverre har blitt syk. 

Dirigenten Eivind Gullberg Jensen fikk et solid internasjonalt gjennombrudd da han i desember 2005 på kort varsel fikk dirigere Sjostakovitsj’ 6. symfoni med Orchestre National de France i Paris. Han ble umiddelbart invitert tilbake for å dirigere Sibelius. Året etter turnerte Gullberg Jensen med det tyske radiosymfoniorkesteret i Freiburg med Truls Mørk som solist. Samme år fikk han strålende omtale av det franske musikkmagasinet «Le Monde de la Musique».

Gullberg Jensen har hatt oppdrag med blant andre Helsinki Filharmoniske orkester og den finske nasjonale opera, Gøteborg Symfoniorkester, Frankfurt Radio Symfoniorkester og han har dessuten gjort seg bemerket som operadirigent i Berlin og Stockholm. Han har vært sjefdirigent for NDR Radiophilharmonie Hannover, og dessuten dirigert orkestre som Berliner Philharmoniker, Wiener Symphoniker og Stockholmsfilharmonikerne. Gullberg Jensen er opprinnelig fra Stord og bor i Bergen.

Nils Erik Måseidvåg

Født og oppvokst i Stavanger, studerer Nils Erik Måseidvåg nå master i orkesterdirigering ved Norges musikkhøgskole, der han også tidligere har tatt bachelor i orkesterdirigering under lærerne Ole Kristian Ruud og Sigmund Thorp.

Som dirigent hadde han sin profesjonelle debut i 2014 med Forsvarets musikkorps Nord-Norge. Siden det har han også dirigert Forsvarets Stabsmusikkorps flere ganger, og hadde i 2015 sin eksamenskonsert med KORK. Våren 2016 hadde han sin debut med den Kongelige Norske Marines Musikkorps, og i desember skal han dirigere Kristiansand Symfoniorkester. Han har også hatt prosjekt med flere amatørensembler i Oslo, som for eksempel Oslo Symfoniorkester og Vestre Aker Musikkorps. Han har deltatt på flere internasjonale mesterklasser, og lært fra flere anerkjente dirigenter som Neeme Järvi og Paavo Järvi.

alt

Lars Fredrik Nystad

Lars Fredrik Nystad (f. 1991) studerer på diplomstudiet ved Norges musikkhøgskole med Sveinung Bjelland som lærer. Våren 2012 vant Lars nordisk solistprøvespill til «De unges konsert» og var solist med Bergen Filharmoniske Orkester.

Lars har holdt konserter i inn- og utland, og han har opptrådt på festivaler som Festspillene i Bergen, The International Holland Music Sessions og Victoria International Arts Festival på Malta og vært solist på en rekke større scener. Lars er en ettertraktet kammermusiker, og i  2013 vant han 1. pris på Norges musikkhøgskoles kammermusikkonkurranse med sin klavertrio.  

Han begynte å spille piano 6 år gammel, og ble som 13-åring tatt opp som elev ved talentutviklingsprogrammet ved Barratt Due musikkinstitutt. Han studerte der i seks år med Marina Pliassova som lærer.

Deretter fulgte bachehorstudier ved samme institutt under Jiri Hlinka, før han studerte et år hos Einar Steen-Nøkleberg og kom inn på diplomstudiet på Musikkhøgskolen i 2014.

alt