Christian.jpg
Foto Camilla Storvollen

Repertoarkonsert nr. 3 - Bilder og fortellinger

Masterkonsert

Tema for konserten er det billedlige og fortellingen i musikken. Christian Hundsnes Grøvlen (klaver) inntar scenen med skuespiller Minken Fossheim. 

Program

Frederic Chopin: Ballade nr. 4 i f-moll, op. 52

Robert Schumann: Klaversonate nr. 2 i G-moll, op. 22
1. So rasch wie möglich
2. Andantino
3. Scherzo. Sehr rasch und markiert
4. Rondo. Presto

Maurice Ravel: Jeux d'eau
Francis Poulenc: Historien om Babar for forteller og klaver

Omtale

Velkommen til konsert

På min forrige repertoarkonsert tok jeg for meg sang og dans som tema. I denne konserten er det fortellinger og bilder som står i fokus. Selv om all musikk først og fremst er musikk, og inneholder både elementer av sang, dans, fortellinger og bilder, har jeg hatt lyst til å isolere hvert emne for å kunne formidle disse parametrene så tydelig som mulig. Verkene av Chopin og Schumann representerer de største fortellingene, og selv om det konkrete innholdet ikke er nevnt av komponistene, er der ingen tvil om at dette er blant de mest stormfulle og rike historiene som finnes i det romantiske repertoaret for klaver. Johannes Brahms sine klaverstykker er av mye mer intim karakter, bekjendene og tilbakeskuende. Her er det ikke så mye fortelling, dette er mer talende musikk. Ravels Jeux d'eau er blant de vakreste bildene som finnes for klaver hvor vi både kan høre og «se» vannets lek.

Jeg er også så heldig å ha med meg skuespiller Minken Fosheim, og sammen skal vi gjøre den fantastiske, absurde og morsomme Historien om Babar, den lille elefanten, med musikk av Francis Poulenc. Her springer både fortellinger og bilder ut i full blomst, der musikken fungerer både som illustrasjoner og understreking av fortellingen. Både Minken og jeg gleder oss stort til å gjøre denne konserten, og jeg håper at mange vil være med å dele denne kvelden sammen med oss.

Vennlig hilsen

Christian Hundsnes Grøvlen

 

Christian Hundsnes Grøvlen

Pianist Christian Hundsnes Grøvlen regnes som en av Norges mest lovende unge kunstnere. Han har markert seg stort som solist og kammermusiker nasjonalt og internasjonalt. Han er også en populær samspillspartner for flere sangere. Grøvlen har vunnet flere priser i konkurranser i både inn og utland, deltatt på en mengde festivaler, spilt med flere av de norske orkestrene og jobbet med noen av de fremste musikerne i Norge. Blant høydepunktene som kan nevnes er Festspillene i Bergen, Oslo Kammermusikkfestival, Vinterfestpillene på Røros og Sunnmøre Kammermusikkfestival. Grøvlen har jobbet med Wolfgang Plagge, Ole Edvard Antonsen, Leif Ove Andsnes, Arve Tellefsen, Marianne Thorsen, Johannes Weisser, Berit Solset og Ina Kringlebotn. Blant orkestrene kan Bergen Filharmoniske Orkester og Ensembe Allegria nevnes, med sistnevnte ledet han også orkesteret fra krakken. Han er kjent for sin utadvendte musisering, store virtuositet og sitt brede repertoar som strekker seg fra barokk til nyskrevet musikk. Grøvlen er også kjent for sin forkjærlighet for det «ultrapianistiske» repertoaret, som for eksempel Sergei Rakhmaninov og Leopold Godowsky. Han skriver også egne transkripsjoner.

Våren 2015 fullfører Christian sin mastergrad ved Norges musikkhøgskole, hvor han har Professor Håvard Gimse og Professor Lars Anders Tomter som sine lærere. Han har også studert ved Universität für Musikk und darstellende Kunst i Wien med professor Jan Jiracek von Arnim som sin lærer.

Se Christian Hundsnes Grøvlen spille i video under: