Ditte_Marie_Bræin_WEB_foto_erika_hebbert.jpg
Foto: Erika Hebbert

Ruiner og barokke rubiner

Masterkonsert

Musikk av Händel, Tunder, Weckmann, Weir, Biber og Schmelzer.

  • Torsdag 27. april 2017
  • 19.00
  • Sem kirke, Tønsberg
  • 220/100
Kjøp billett

Medvirkende

Ditte Marie Bræin, sopran
Halvor Festervoll Melien, bass
Barokkanerne
Ståle Ytterli, regi

Omtale

I konserten Ruiner og barokke rubiner tar sopranen Ditte Marie Bræin og tidligmusikkensemblet Barokkanerne for seg kjent og ukjent barokkmusikk fra de Nordtyske orgelmesterne Tunder og Weckmann til barokkens aller mest kjente komponister som Georg Friedrich Händel. Vi skal også innom den utrolige underholdende enkvinnes-operaen King Harald’s saga av den engelske, nålevende komponisten Judith Weir, der Ditte Marie Bræin ikler seg hele åtte ulike roller på tolv minutter.

Gjennomgangstemaet i konserten er ulike sider ved død og ruin. Med tekster som tar utgangspunkt i Babylons fall og Babylonernes ødeleggelse av Jerusalems i verkene av Tunder og Weckmann.

I Händels mesterlige og aller mest kjente opera Julius Cesar faller familien til Cesars fiende, Pompeo, i ruin. Pompeo blir halshugget av Egypterne med Kleopatras bror, den usympatiske Tolomeo, i spissen. Det blir to arier fra denne operaen der Sesto, Pompeos sønn, lover å hevne sin fars mord.

Weirs opera King Harald’s saga er basert på beretninger fra Snorre Sturlasons ”Heimskringla” om Kong Haralds ”Hardråde” invasjon av England i 1066 som endte med nederlag og Haralds død.

Bassen Halvor Festervoll Melien, som gjør stigende nasjonal og internasjonal karriere, er gjest i Weckmanns stykke Wie liegt die Stad so wüste (Hvor byen ligger så øde). Dette fantastiske stykket er en klagesang over Jerusalems ødeleggelse av Babylonerne slik profeten Jeremias beskrev den i klagesangene i Bibelen.

Dette blir en helt spesiell konsert som vil kle stemningen som Sem kirke setter i kraft av sitt historiske rom og flotte akustikk. Barokkanerne, som for anledningen består av seks musiker på historiske instrumenter, spiller i tillegg stykker som belyser krig og død av komponister som Heinrich Ignaz Franz Biber og Johann Heinrich Schmelzer.

Konserten er et samarbeid mellom konsertserien Klingende kirkelandskap i Tønsberg og Norges musikkhøgskole.