Kunstmusikken & folkesjela

Masterkonsert - eksamen

Dette er fiolinist Sander Tingstads mastereksamenskonsert.

Medvirkende

Fiolin: Sander Tingstad
Klaver: Ingfrid Breie Nyhus
Trekkspill: Mads Erik Odde
Sang: Jarnfrid Kjøk

Program

Lasse Thoresen: «YR» for solo fiolin

Sparre Olsen: «6 gamle bygdevisur frå Lom», op. 2
Med Mads Erik Odde (trekkspill)

Edvard Grieg: Sonate nr. 2 for fiolin og klaver i G-dur, op. 13
Med Ingfrid Breie Nyhus (klaver)

Omtale

«Folkemusikken må holdes oppe, ren og egte, for den skal danne grunnlaget for all fremtidig tonedikting i Norge» - Edvard Grieg

Grieg er en av mange komponister som har latt seg fascinere og inspirere av den norske folkemusikken. I mitt masterprosjekt har jeg jobbet med å hente frem de folkemusikalske elementene i norsk klassisk musikk. Vanligvis tolkes denne musikken på mer eller mindre samme måte som annen klassisk musikk fra samme periode. Det har blitt en mer omfattende prosess enn jeg hadde sett for meg. To forskjellige utøvertradisjoner møtes, og i forsøket på å forene dem, har vi endt opp med en veldig annerledes måte å spille Grieg og Sparre Olsen på. 

Jeg har fått to fantastiske musikere til å spille med meg, Ingfrid Breie Nyhus på klaver, og Mads Erik Odde på trekkspill. 

Ingfrid er pianist i en klassisk og samtidsmusikalsk tradisjon, men hun har også bakgrunn i folkemusikken. Hun har i flere år arbeidet med å se de to utøvertradisjonene i lys av hverandre, og med å overføre slåttespillteknikk til klaveret. Jeg er veldig glad for at vi skal spille Griegs sonate sammen! Les mer om hennes stipendiatprosjekt ved NMH Tradisjoner på spill.

«Seks gamle bygdevisur frå Lom» av Sparre Olsen er kjent og kjært repertoar for mange fiolinister, men det er ikke alle som vet at disse komposisjonene er basert på tradisjonelle viser fra Gudbrandsdalen. Jarnfrid Kjøk er en del av den levende muntlige tradisjonen, og jeg er svært takknemlig for at hun har fortalt om og sunget de opprinnelige visene for meg. Dere får høre henne synge to av visene på konserten! 

Du skal lete lenge etter noen med bedre hallingtakt enn Mads Erik! Til å spille bygdevisene på mer tradisjonelt vis, måtte jeg selvsagt ha med meg en spelemann fra Lom. Det er originalt skrevet for piano, men vi har naturligvis laget en ny versjon for trekkspill. 

Da jeg hørte Lasse Thoresens stykke «YR» tenkte jeg med det samme at dette måtte jeg spille! Et fantastisk flott verk, hvor jeg opplever at komponisten har klart å fange noe av essensen i uttrykket i den norske hardingfele-tradisjonen, og satt det inn i en helt ny ramme. 

Jeg håper å kunne by på en ny opplevelse av norsk musikk. Jeg håper å kunne vise at den norske musikken har noe helt særegent ved seg, som skiller den fra annen klassisk musikk. Kanskje klarer jeg, som Grieg, Olsen og Thoresen har klart, å fange litt av folkesjela også.

Velkommen!

Vennlig hilsen Sander Tingstad