Vivianne Sydnes

Sergej Rakhmaninov: Vesper

Musikkensemblene

Store stemmer. Stor musikk. Nyt Musikkhøgskolens kammerkor i det fremragende verket av Rakhmaninov for kor a cappella. 

  • Fredag 5. desember 2014
  • 18.00
  • Skien kirke
  • Gratis

Medvirkende

Musikkhøgskolens kammerkor
Vivianne Sydnes (dirigent)
Solister: Marcella Randem, Robert Lind og Daniel Norum

Omtale

Konserten oppføres 6. desember kl. 18.00 i Grønland kirke

Vivianne Sydnes

«Et kirkemusikalsk gullfunn» skrev Oslo domkirke på sin nettside om ansettelsen av Vivianne Sydnes som ny domkantor tidligere i år.

Siden 2011 har Vivianne Sydnes vært førsteamanuensis i kordireksjon ved Norges musikkhøgskole etter 10 år som domkantor i Nidarosdomen. Hun er også dirigent for Kammerkoret NOVA og Norges Ungdomskor. Vivianne Sydnes har samarbeidet med Trondheim Symfoniorkester, TrondheimSolistene, Norsk Barokkorkester og Luftforsvarets musikkorps, samt med sangere og instrumentalister fra inn- og utland. Hun har urframført en rekke verker, av blant andre Gisle Kverndokk, Olav Anton Thommessen, Stale Kleiberg , Henrik Odegaard og Torbjørn Dyrud. Hun er utdannet kirkemusiker fra Norges musikkhøgskole og har diplomeksamen i kordireksjon fra Kungliga Musikhøgskolan i Stockholm der hun studerte med Anders Eby. Vivianne Sydnes er også ofte brukt som instruktør ved kor- og dirigentkurs i Norge og i utlandet, og er også engasjert som gjestedirigent, blant annet i Det norske solistkor. 

 

Sergej Rakhmaninov (1873-1943)

Var en russisk komponist og klavervirtuos, er først og fremst kjent for sin klavermusikk. Hans mest sentrale vokalverk er ≪Vesper≫ skrevet i 1915, komponert for blandet kor med solistiske innslag. Tekstene synges på kirkeslavisk, den gamle russiske språkformen som finnes i kirkene blant annet i Russland.

Vesper ble framfort første gang ved en veldedighetskonsert til inntekt for de russiske soldatene i første verdenskrig. Konserten var en suksess, og Rakhmaninov var selv særdeles fornøyd med verket. Han mente han hadde lyktes med det han ville med kirkemusikk; å kombinere de gamle russiske melodiene med en slags vesteuropeisk polyfoni. Rakhmaninov ønsket at 5. sats skulle bli sunget i hans egen begravelse (i USA), men man fant ikke noe kor som kunne klare stykket. Dette skyldtes særlig den ekstremt lave basstemmen.