Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music
No En
Søk

STUDENT Talks #7: Bedragersyndromet (impostor syndrome)

-
Jo Skaansar står i gul skjorte med kontrabassen sin

Er det en bedrager iblant oss? Velkommen til høsten 2020 første STUDENT Talks.

Jonathan Vivaas Kise

Overraskende mange høyt-presterende mennesker rammes av en urovekkende mistillit til at de virkelig behersker det andre tror at de kan, til tross for at prestasjonene deres objektivt sett er gode, og at de tilsynelatende har suksess i studiene og på jobben. De føler at de har steget alt for høyt i gradene, at de de nyter ufortjent høyt anseelse, og at suksessen skyldes en glipp i systemet. Med denne mistilliten kommer også frykten for at de skal bli avslørt som ’falsk vare' (psykologisk.no). Dette psykologiske fenomenet har fått navnet bedragersyndromet og er tematikken for høstens første STUDENT Talks.

Panelet

Til å lede denne STUDENT Talken har vi vært så heldige å få tak i Jo Fougner Skaansar. Han er bassist, komponist og psykolog, utdannet fra Jazzlinja ved NTNU, Norges musikkhøgskole og Universitetet i Oslo. Han har gitt ut to album under eget navn, ’Den blåaste natt’ (2010) og ’Fange av mi tid’ (2019), og har ellers medvirket som el- og kontrabassist på over 50 plateutgivelser, mest innen jazz og folkemusikk. Skaansar jobber som klinisk psykolog ved Akershus universitetssykehus, samt ved Institutt for psykologisk rådgiving i Oslo.

Skaansar vil fortelle oss mer om dette fenomenet, for så å innlede samtaler og diskusjoner med tilhørerne. Med i panelet har vi en lærer og en elev fra Musikkhøgskolen, som vil supplere tematikken med sine erfaringer og tanker.

STUDENT Talks er et diskusjonsforum for studentene på Musikkhøgskolen. Her er det rom for samtale, kritikk og diskusjon rundt det å skulle bli (eller å skulle være?) en utøvende musiker på skolen og i samfunnet i dag. Forumet er kun åpent for studenter, og de som skal innlede samtalen.

Publisert: 9. sep. 2020 — Oppdatert: 1. sep. 2021