Ultima

Ultima: Ensemble Recherche - Pritchard/Bauck/Cardew/Feldman

Tyske Ensemble Recherche har urfremført over 500 verker, og her vil du bl.a. få høre første oppføring av passe-revient, skrevet av tidligere NMH-student Martin Rane Bauck.

  • Fredag 6. september 2013
  • 18.00
  • Lindemansalen
  • 200 (ordinær) / kr 150 (studenter og honnør) / Gratis adgang for studenter og ansatte ved NMH
  • Billetter i døra

Medvirkende

Ensemble Recherche:

Sabine Franz, Martin Fahlenbock, Jaime Gonzalez, Shizuyo Oka, Jean-Pierre Collot, Klaus Steffes-Holländer, Christian Dierstein, Melise Mellinger, Barbara Maurer, Barbara Maurer og Åsa Åkerberg

Program

Martin Rane Bauck: passe-revient (urframføring)

Cornelius Cardew: Stryketrio nr. 2

Morton Feldman: Durations I

Morton Feldman: Durations IV

Alwynne Pritchard: Erika married the Eiffel Tower (urframføring)
Solist: Grzegorz Miszczyszyn - akkordeon

Omtale

Tyske Ensemble Recherche byr på to urfremføringer i år. Det ene, skrevet av den norske komponisten Martin Rane Bauck, er passe – revient, skrevet for ensemblet pluss et solotrekkspill. Stykket er en fortsettelse av samarbeidet med solist Grzegorz Miszczyszyn, som tidligere har resultert i solostykket The center cannot hold. Verket er én enkel linje som spenner over tjue minutter, eller snarere en meditasjon over musikalske hendelser som passerer forbi og kommer tilbake, i stadig nye varianter, før de glipper og forsvinner igjen.

Det andre er skrevet av den bergensbaserte komponisten Alwynne Pritchard. Hun har lenge samarbeidet nært med Ensemble Recherche, og det nye stykket hennes heter Erika married the Eiffel Tower. Tittelen er inspirert av en tilstand som gjør at folk kan utvikle romantiske og seksuelle tilknytninger til objekter. Stykket ble til etter at hun hadde både arbeidet med, intervjuet og filmet ensemblet. Det handler om kroppen, om den samlingen av kropper som utgjør et ensemble, og tingene som de både individuelt og kollektivt har vært omgitt av som både syke og friske.

I tillegg spiller de to klassikere. Durations I og IV av Morton Feldman er florlette, nærmest vektløse stykker, der tempo og rytme ikke er angitt og således overlatt til musikerne. Det gjør at hver fremførelse blir unik. Den andre klassikeren er Second String Trio av Cornelius Cardew, den svært radikale og politiske komponisten som ble skutt og drept i 1981, bare 45 år gammel.

Lenke til Ultima-festivalen finner du her