Willy Postma – 50 år som harpist, 70 år som meg

  • Søndag 17. mars 2013
  • 18.00
  • Levinsalen

Medvirkende

Ruth Potter, Uno Alexander Vesje og Birgitte Volan - harpe

Program

Nino Rota (1911-1979): Sarabande 
Willy

Johann Sebastian Bach (1685-1750): Solfegietto, arr. for 2 harper
Birgitte og Ruth

Uno Alexander Vesje: Next Stop
Uno

Paul Hindemith (1895-1963): Sonate
1. Mäsig schnell
2. Lebhaft
3. Lied
Willy

Gabriel Pierné (1863-1937): Impromptu-Caprice, op. 9
Birgitte

Halvor Haug: Dialogue, skrevet til Willy og urfremført i Wien 1987 med hennes elev Sidsel Walstad
Willy og Uno

- Pause -

John Thomas Welsh (1826-1913): Cambria
Ruth og Willy

John Dowland (1563-1626): Lachrimae Antiquae Pavan
Ruth

Nils Olaf Dolven: Ballade (oktober 2012)
Bestillingsverk til Willys 50/70-årsjubileum

Parish-Alvars (1808-1849): Introduction, Cadenza & Rondo
Willy

Omtale

Willy Postma
Hun er født i Holland og kom til Norge i 1964, og var ansatt som soloharpist i TSO i nesten 46 år. Da Willy kom til Norge var det få, om noen, harpister her hjemme, så hun bestemte seg for å lære bort. Hun opprettet sin første harpeklasse i 1981. Da hadde hun allerede startet med Sidsel Walstad. Willy har ved siden av stillingen som soloharpist i TSO også spilt med alle de store symfoniorkestrene i Norge og Sverige. Hun har gitt en rekke solokonserter i Norge på kryss og tvers. Willy medvirker på en rekke plateinnspillinger foruten utallige norske radio- og TV programmer.
Internasjonalt har hun gitt førstegangsfremførelser av norske harpeverk, solokonserter og hatt mesterklasser i en rekke byer i Europa, i USA og i Asia. Willy er medlem av Advisers Committee for US International Harp Competition, hvor de gir også en pris i hennes navn, og i juryen for The Third International Harp Competition i Szegel i Ungarn i 2013. Hun har undervist ved Norges musikkhøgskole siden 1991, ved TKM i årene 1981 til 2011 og ved Sibelius Akademiet i årene 1992 til 2000. I inneværende år sitter Willy i juryen ved Griegakademiets komponistkonkuranse for harpe.

Uno Alexander Vesje
Født i Oslo 1989. Uno tok bachelor i utøvende harpe ved Norges musikkhøgskole med Willy Postma som lærer. Fra høsten 2012 er Uno masterstudent ved NMH med utveksling til Manhatten School of Music, under veiledning av Deborah Hofman, soloharpist i Metropolitan. Uno har gitt mange konserter for næringslivet, spilt på slottet, NRk, Skavlan, Fin Fredag, NRK Super. Midt i Musikken på P2, Alltid Klassisk, Kort om Klassisk. Uno har vikariert som harpist i Kringkastingsorkestret, Den Norske Opera og Oslo Camerata Chamber Orchestra. Han har blitt tildelt en rekke stipendier og priser, bl.a. Ingar Dobloug utdanningsstipend (NY), Tono-prisen, Unge talenter 2011 og Arve Tellefsens Ærespris 2010.

Birgitte Volan 
Birgitte er fra Trondheim og begynte hos Willy som 8 åring ved TKM og senere ved Norges musikkhøgskole. I løpet av studiene ved Norges musikkhøgskole vant hun bl.a. Trønderavisas musikkpris og Conoco Philips musikkstipend, samt en stipendiatplass i Oslofilharmonien. Siden 2008 har hun vært ansatt som soloharpist i Oslo Filharmoniske Orkester. Birgitte er i tillegg til orkesterjobben aktiv som solist og kammermusiker. De siste årene har hun bl.a. spilt på Trondheim Kammermusikkfestival, Oslo kammermusikkfestival, Ultimafestival, Oslo jazzfestival og OiOi-festivalen ved Festspillene i Bergen. Birgitte spiller også jevnlig i Det Norske Kammerorkester.

Ruth Potter
Ruth ble soloharpist i TSO i 2010, en stilling hun tok over etter Willy. Hun har allerede hatt to store solistoppgaver med orkesteret i verker for harpe av Debussy og Lutoslawski. Ruth tok eksamen med 1st class honors og senere en mastergrad ved Royal Academy of Music i London. Ruth har opptrådt solo i Purcell Room i London og som kammermusiker i Wigmore Hall. Hun har vært med på en rekke førsteframføringer og deltatt i innspillinger for film og TV samt spilt i Londons West End og Young Vic Theatre. Hun har spilt med en rekke store engelske orkestre samt de filharmoniske orkestrene i Oslo og Bergen, Kringkastingsorkestret og Sveriges Radios Symfoniorkester. Ruth er også en aktiv kammermusiker.

Nils Olaf Dolven
Han har skrevet Ballade til Willy Postma i anledning hennes dobbeltjubileum. Dolven har skrevet musikalen Beatles basert på Lars Saabye Christensens bok som ble oppført på Oslo Nye Teater og musikken til operaen Alkymisten etter Cohelos bok, som hadde premiere ved operafestivalen i Kristiansund i februar 2012. Dolven har studert komposisjon med Trygve Madsen, piano ved Barrat Due musikkinstitutt og har en MFA i komposisjon for teater fra New York University.