Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music
No En
Søk

Cellissimo@oslo

-

Cello, cellere, cellest, cellissimo! Gjør deg klar til en reinspikka cellofestival, der strengegjengens melankolske og allsidige nest-størstebror får skinne i all sin glans.

Jack Liebeck, Andrew Redpath, J. Blichenstaff, Anna-Lena Ahlström, Janis Vecbralis, Sverker Rundqvist, Oda Hveem og Andreas Eikeseth

Vi inviterer til både mesterklasser og konserter, med virtuose solister og celloorkester. Uansett om du er proffcellist eller bare en stor cellofan, kan vi love god stemning og heftig musikk i både lyse og mørke registre i løpet av disse dagene. Festivalen ledes av selveste Bjørg Lewis.

Program

Bjørg Lewis (cellist og initiativtaker)

Bjørg Værnes Lewis er en av Norges mest etterspurte og anerkjente cellister. Da Rostropovitsj hørte henne spille, inviterte han henne til å studere hos ham, og uttalte at «Norge trenger ikke frykte for sin musikalske fremtid når landet har en cellist som Bjørg». Lewis har samarbeidet med musikere som Leif Ove Andsnes, Jean-Yves Thibaudet, Paul Lewis, Elisabeth Batiashvilli, Truls Mørk, Steven Isserlis, Martin Frost og Nash Ensemble. Hun har vært solist med Oslo-Filharmonien under ledelse av Mariss Jansons, og har ellers opptrådd som solist med orkestre rundt om i Norge, Sverige, Finland, Tyskland og Baltikum. Lewis er både medlem og en av grunnleggerne av Vertavo strykekvartett, som har vunnet tallrike priser, blant annet den prestisjetunge Grieg-prisen i 2005. Plateutgivelsene deres inkluderer alle Bartóks strykekvartetter, samt kvartetter av Schumann, Brahms, Grieg, Debussy og Nielsen. Flere av platene har fått Diapason d'or og skandinaviske grammofonpriser. Deres siste utgivelse for SIMAX Classics er Beethovens strykekvartett op. 130 og 133, Grosse Fuge.

Et travelt konsertprogram fører Bjørg gjennom Europa, Nord-Amerika og Japan. I Storbritannia har hun blant annet opptrådd på festivaler i Edinburgh, Bath og The Proms, og hun spiller også regelmessig i Wigmore Hall, både med Vertavo-kvartetten, The Nash Ensemble og med mannen sin, pianisten Paul Lewis. Etter 15 år som kunstnerisk leder av Festspillene i Elverum, startet Lewis Vertavo-festivalen i 2016. Selv deltar hun jevnlig ved mange andre internasjonale kammermusikkfestivaler, og i 2017 gjestet hun både Aldeburgh- og Cheltenham-festivalene i England. I 2009 stiftet hun og mannen den nye festivalen Midsummer Music; en internasjonal kammermusikkfestival i Chilterns, i nærheten av hjemmet deres. Fondet Dextra Musica har generøst stilt instrumentet hun spiller på til hennes rådighet – en Gennaro Gagliani-cello fra 1748, der forrige eier var Martin Lovett i Amadeus-kvartetten.

Konserter Kommende

Publisert: 17. jan. 2022 — Oppdatert: 24. jan. 2022