Aktuelt

Are Sandbakken x 2 f Charlotte Wiig.jpg

Lykkelig romantiker på livslang læring 02. november 2018

Are Sandbakken er lykkelig over å ha fått ta et dypdykk i romantikken, hva han har oppdaget og hvor mange som har stått i kø for å bidra.

Jan Gunnar Sørbø ute f Charlotte Wiig 2000.jpg

Fortolkningens forkjemper 10. september 2018

Jan Gunnar Sørbø har noe så sjelden som to doktorgrader. Én i musikk og én i medisin. Likevel er det noe helt annet han regner som sitt livs hittil største bragd.

Plingdoku-20 – web.jpg

Pling - et lite vindu til kunst og vitenskap på Musikkhøgskolen 08. mai 2018

Pling nr. 2 er Musikkhøgskolens magasin for kunst og vitenskap. Send en e-post og få det hjem i posten.

Darla-crispin-foto-katinka-hustad web2000.JPG

Vidtfavnende musikkforskning 20. april 2018

– Forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid er viktig for hvordan hele institusjonen kan utvikle seg, både når det gjelder undervisning og læring, men også kvaliteten på det kunstneriske arbeidet, sier Darla Crispin. Opplev litt av forskningen på Musikhøgskolen i filmen under.

Peter van Tour har lagt hodet på skrivebordet, på skrivebordet ligger det strødd seks utgaver av boken han ga ut tidligere i år, «The 189 Partimenti of Nicola Sala».

Ny giv fra gammel tid 11. januar 2018

Med gjenoppdagede undervisningsteknikker fra 1700-tallets Italia ønsker Peter van Tour å puste nytt liv i dagens musikkteori.

Hapreet Bansal gående nedover Sorgenfrigata med fiolin

Alle gode ting er tre år 28. november 2017

Hun var tre år gammel da hun skjønte at hun skulle bli fiolinist. Nå skal Harpreet Bansal bruke tre år på nordindisk, klassisk musikk.

Lunstverket «Kontrapunkt» i Musikkhøgskolens foaje, laget av Paul Brandt.

Doktorgrad for skapende kunst står på trappene 02. oktober 2017

Kunnskapsdepartementet foreslår å opprette en ny doktorgrad basert på utøvende og skapende kunst. Med dette er veien frem mot en komplett kunstutdanning på alle nivåer nær fullført.

hh_V7A7675.jpg

Musikkfilosofisk blikk på Furtwängler 19. september 2017

Filosof Henrik Holm har skrive avhandling om den omstridde, tyske orkesterleiaren Wilhelm Furtwängler, både som dirigent og tenkar. Sjølv om han blei nytta som eit verkty for naziregimet, lukkast han med å få fram musikkens venleik som ei kraft for det gode, meinar Holm.

Jennifer_Torrence_web.jpg

NMH i Venezia-biennalen 14. juni 2017

Jennifer Torrence og asamisimasa med prosjektet Music with the real, er på plakaten under årets biennale, sammen med andre nordiske kunstprosjekter.

christian Blom 2.jpg

På sporet av den organiserte tid 04. april 2017

Christian Blom var lei av å komponere musikk på datamaskin og høre på musikk via høyttalere. Nå fullfører han et prosjekt der ideer om organisering av tid skaper subtile verker i form av performance og installasjoner. 

Dette er et s/h bilde av Ivar Grydeland med gitar der han tapper på en ipad

Millionbeløp til nytt prosjekt 20. mars 2017

Prosjektet Goodbye Intuition har mottatt 2,1 millioner kroner fra Prosjektprogrammet for kunstnerisk utviklingsarbeid

Ellen_Ugelvik_002.jpg

Meir enn eit medium 17. mars 2017

 - Rolla mi blir til gjennom musikken eg til ei kvar tid arbeidar med, og kvart verk bringar med seg sine eigne, unike utfordringar, meinar pianist Ellen Ugelvik. No er ho aktuell med ferdigstilt stipendiatprosjekt om solisten i pianokonsertar

bjorn.h.kruse.jpg

Bjørn Kruses nye bok Thinking Art 10. november 2016

Norges musikkhøgskole utgir nå Bjørn Kruses bok Thinking Art, en omarbeidet og engelsk versjon av Den tenkende kunstner. Boken og en ny CD med kammermusikk lanseres og Bjørn Kruse feires tirsdag 15. november.

Morten Qvenild portrett

Morten Qvenild er vinner av Edvard-prisen 2016 09. november 2016

Morten Qvenild er vinner av Edvard-prisen 2016 i kategorien Åpen Klasse, for «Personal Piano», som var et resultat av Qvenilds kunststipendiatprosjekt på Norges musikkhøgskole.

pling1.jpg

Pling! - Nytt forskningsmagasin 29. september 2016

Et utvalg av forskningen på Musikkhøgskolen er samlet i magasinet Pling.

Morten Qvenild spiller piano i sitt studio

Tem elektronikken 13. juli 2016

Musikarar i vår digitale tid står ovanfor ei endelaus rekkje moglegheiter, som igjen skapar endelause rekkjer av avgjersler og val. Morten Qvenild har brukt fire år på å ta kontroll over elektronikken – og å gi den frå seg.

Darla Crispin reflekteres i vinduet

Spørsmålene utfyller kunsten 22. juni 2016

– Min forskning kommer fra min erfaring som utøver, men også fra refleksjonen over hva denne erfaringen betyr.

Nina Nielsen på hustak

Black metal – opprør, panikk og aksept 14. juni 2016

– Black metal kan fortelle oss mye om hva det betyr å være norsk og hva musikk kan bety for samhold og for å uttrykke annerledeshet i samfunnet. Jeg tenker vi er veldig dumme hvis vi ignorerer denne historien.

BMX med Njål Ølnes 2000.jpg

Stor jazz gror fram av små tegn 25. april 2016

Når et jazzband improviserer fritt, er det ikke bare kroppslige gester som viser vei i samspillet. Også i selve musikken fins små hint om det som skal komme, klanglige tegn – til den som kan lytte.

Ingfrid Breie Nyhus-1 foto Geir Dokken.jpg

Riss av tradisjonen 06. april 2016

Ingfrid Breie Nyhus kom nylig med utgivelsen Slåttepiano, der hun spiller tradisjonelle slåtter for hardingfele på piano. Dette er den tredje utgivelsen i hennes stipendiatprosjekt og med den er det kunstneriske materialet i stipendiatprosjektet hennes komplett.

Lasse Thoresen ser tankefullt ut av vinduet

Øret bestemmer 18. mars 2016

Tenk om vi måtte snakke om malerier uten å si navnet på fargene. Likevel snakker vi om musikk uten å sette navn på lydene vi hører. Lasse Thoresen vil gi oss ord for å snakke om lyd.

Torrence forside

Slagverksteater – en merkelapp for hvem jeg er 11. mars 2016

Slagverkere er oppfinnsomme og ukonvensjonelle. Det minner Jennifer Torrence oss om. Men hvordan posisjonerer en kvinne seg i det mannsdominerte slagverksmiljøet?

Ivar Grydeland med mange rare instrumenter

Stillfaren stabeis 07. mars 2016

Ivar Grydeland har ein motstand mot dei fleste merkelappar ein vil feste på han. Kanskje er det drivkrafta bak hans unike stipendiatprosjekt?

Dette er et bilde i kvartfigur av Lisa Dillan i farger

Improvisasjonsprosjekt med egne nettsider 27. oktober 2015

Hva oppstår i møtet mellom improviserende dansere og musikere? Det har vært problemstillingen i prosjektet Improvisasjon som møtepunkt i en intermedial kontekst. Prosjektet er nå er avsluttet, og en nettside viser flere de kunstneriske prosessene, videoer, visninger og presentasjoner fra prosjektet.