20 år med improvisasjonsundervisning

Norges musikkhøgskole er i en konservatorie - og høgskolekontekst sjelden i sin satsning på improvisasjonsfaget som eget fag.

Improvisasjon har stått på fagplaner ved høgskolen så tidlig som i 1981, men kom for alvor inn via det tverrfaglige valgemnet ”Improvisasjon” i 1994. I 2002 ble improvisasjon obligatorisk ved samtlige studieretninger og for studenter i alle sjangre ved NMH.

> Se alle filmene om Sjangerfri improvisasjon ved NMH

Improvisasjons - og jazzseksjonen har siden 1994 jobbet kontinuerlig med spissing av improvisasjonsmetodikk, tilpasset både ulike sjangre og også improvisasjon som sjangerfri utøver- og kunstform.

Jeg legger ikke skjul på en viss glede over at NMH var over 10 år før ute med denne fagvarianten enn noen  annen europeisk høgre musikkutdanningsinstitusjon, og at de variantene jeg personlig har kunnet observere «utenfor Norge» har vært svært så begrenset i innhold og funksjon.

Torgrim Sollid

I høst kan NMH stolt feire 20-årsjubileum for et improvisasjonsfag som helt klart har sin egen signatur. Og i følge våre studenters evalueringer virker det.

På disse sidene vil du finne mer om prosjektet: en lengre artikkel, om det kunstneriske utviklingsarbeidet og forskningen på feltet, og se videoer om improvisasjonsundervisningen.

Prosjektledere

Torgrim Sollid og Lisa Dillan

Sist oppdatert: 28. mars 2014