Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music
No En
Søk

Avlyst: Beethoven X 3

Per Anders Lundberg sitter i rom

Bli med på Beethoven-feiring med pianist Per Lundberg og 20 år med musikk fra komponistens liv.

Program

Ludwig van Beethoven (1770–1827):

  • Sonate i D-dur, op. 10:3 (1796/98)
  • Sonate i Ess-dur, op. 81a “Les Adieux” (1810)
  • Sonate i c-moll, op. 111 (1822)

Omtale

Få komponister har hatt samme påvirkning på musikkhistoriens utvikling som Ludwig van Beethoven. I år er det 250 år siden denne giganten ble født, og det feires med konserter og festivaler over hele verden.

Pianisten Per Lundberg, utdannet ved musikkhøgskolene i Stockholm og Wien, er professor i akkompagnement og kammermusikk ved Norges musikkhøgskole. Han er en aktiv solist og kammermusiker med hovedvekt på Europa, men har også turnert i Japan og Kina.

På programmet i kveld får vi høre Beethovens fantastiske utvikling gjennom 20 år – det er nøyaktig ti år mellom hver sonate. Først ut er den ungdommelige, sprudlende sonaten i D-dur, opus 10:3, med den alvorlige andresatsen som sonatens midtpunkt. Deretter sonaten som har fått navnet "Les Adieux" opus 81a, som komponisten komponerte da hans nære venn og viktige velgjører, erkehertug Rudolf, flyktet til Buda da Napoleons tropper angrep Wien. Som avslutning hører vi sonaten fra opus 111 i c-moll, med sin kraftfulle og effektive førstesats, og utrolig vakre og komplekse andresats; en variasjonssats som dør ut i en enkel C-durakkord.