Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music
No En
Søk

Haugtussa

Cecilie Ødegården og Kristin Fossheim, promobilde for Haugtussa (plate og konsert).

Cecilie Cathrine Ødegården og Kristin Fossheim inviterer til lunsjkonsert med Griegs Haugtussa.

Moment studio

Program

Edvard Grieg (1843–1907): Haugtussa, op. 67

  • Det syng
  • Veslemøy
  • Blåbærli
  • Møte
  • Elsk
  • Killingdans
  • Vond dag
  • Ved Gjætlebekken

Medvirkende

Cecilie Cathrine Ødegården (sopran)

Cecilie Cathrine Ødegården kommer fra Biri og er bosatt i Bærum. Hun er fast ansatt operasanger ved Den Norske Opera & Ballett, og har diplom (MA) som solist i utøvende klassisk sang fra Norges musikkhøgskole og NW University School of Music & Conservatory, Sør-Afrika.

På plateselskapet Blommenholm Classics har Ødegården gitt ut 3 album: «Haugtussa», «God Jul med Alle Tiders Advent» og «Otto Notturni». Hun er en ettertraktet konsertsanger og har blant annet vært solist med flere orkestre, ensembler og kor, som Ensemble Berlin, Oslo-Filharmoniens cellister, Oslo Symfoniorkester, Orkesterkollektivet og Kristiansund Sinfonietta. Hun har også startet Bærum sangfestival, og sitter i styret i Asker Kammermusikkfestival. 

Ødegården har mottatt hele 11 stipend, blant annet fra Sine Butenschøns fond, Tom Wilhelmsens stiftelse, Klæstads legat og Fegerstens stiftelse.

Kristin Fossheim (klaver)

Kristin Fossheim er til daglig førsteamanuensis i akkompagnement ved Norges musikkhøgskole.

Omtale

Haugtussa er en diktsyklus (1985) av Arne Garborg. Hovedpersonen er den synske Veslemøy, også kalt Haugtussa, som ser de hemmelige kreftene, driftene og villskapen i mennesket og i sitt indre fører en kamp som symboliserer det gode og det onde i menneskesinnet. Haugtussa er skildret på bakgrunn av Jærens natur og folkeliv.

Grieg skriver i et brev til Julius Röntgen: «I de siste dager har jeg vært nedsunket i en høyst eiendommelig lyrikk: det er nettopp utkommet bok på landsmål av Arne Garborg, Haugtussa. Det er en helt genial bok. Hvor musikken egentlig allerede er komponert. Man behøver kun å skrive den ned.»

Den første som fremførte hele syklusen på konsert i Kristiania var Griegs gode kollega og kjære venn Agathe Backer Grøndahl, og sangerinnen Eva Nansen – gift med Fritjof Nansen. Grieg selv var ikke til stede, da han var i Stockholm og hadde konsert der. Arne Garborg skrev umiddelbart etter konserten i Kristiania et begeistret brev til Grieg (på bokmål) der han takker for Griegs trollbindende behandling av tekstene.

Haugtussa er gitt ut på Blommenholm Classics og finnes på de fleste strømmetjenester. Utgivelsen fikk strålende omtaler i avisen Klassekampen, fra Magnus Andersson, da den kom ut.

Publisert: 8. des. 2021 — Oppdatert: 15. des. 2021