Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music
No En
Søk

Takk for meg – etter 45 år ved Musikkhøgskolen

Tomt flygel med krakk

Jens Harald Bratlies avskjedskonsert.

Kyrre Lien

Program

 • Johannes Brahms (1833–1897): Fra Intermezzi, op. 117:
 1. Ess-dur
 2. b-moll
 • Edvard Grieg (1843–1907): Ballade i form av variasjoner over en norsk folketone, op. 24
 • Edvard Grieg: Fra lyriske stykker:
  • Til våren, op. 43 nr. 6
  • Sommerfugl, op. 43 nr. 1
  • Notturno, op. 54 nr. 4
  • Halling, op. 71 nr. 5
 • Johannes Brahms: Variasjoner over et tema av Paganini, op. 35: Bok I og II

Omtale

– Jeg finner ingen bedre måte å markere en avskjed på enn å gjøre det som vi er satt til å gjøre her ved NMH: Musisere.

Vi er skapt til å uttrykke oss, og der hvor ordene slutter, overtar det uutsigelige... Det som kan gi fornemmelse av noe større, noe evig. Denne erkjennelsen er like gammel som menneskeheten.

Musikken er en uendelig stor gave til oss mennesker – vi forholder oss alle til den i en eller annen form. Fordi vi trenger den.

Det er et privilegium å være ved en arbeidsplass hvor målet er å dyktiggjøre og istandsette mennesker til – med hengivelse og oppriktighet – å formidle musikk i mange slags former. Og da inkluderer jeg alle oss som er satt til å veilede og undervise; jeg lurer virkelig på hvordan mitt eget forhold til musisering hadde vært uten alle de tusenvis av undervisningstimer hvor jeg selv har fått prøve ut og teste mine holdninger og min kunnskap, min forståelse og uttrykksevne sammen med begavede, entusiastiske og lærevillige studenter.... og ved samvær og samarbeid med en lang rekke strålende kolleger. En rikdom som er vanskelig å fatte.

En avskjed kan være smertefull, men også full av takknemlighet og håp. Jeg har et ønske om ved kveldens konsert å kunne favne begge deler. Selv om kun to komponister er representert og verkene skapt innen en trettiårs-periode i annen halvdel av 1800-tallet, spenner de over et veldig følelses- og uttrykksregister.

Første avdeling, som spilles uten opphold, er en reise i refleksjon og melankoli (Brahms), sorg og personlig drama (Grieg).

Andre avdeling viser helt andre sider av komponistene ved Griegs lyse og inderlige natur- og folkelivsskildringer og Brahms' kraftfulle og livsbejaende variasjoner. Men det ene utelukker ikke det andre – snarere er det vel en nødvendig helhet...

Jeg ønsker deg en god opplevelse!

Jens Harald Bratlie