Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music
No En
Søk

Tor Espen Aspaas

Pro­fes­sor

Fagseksjon for klaver, akkompagnement, gitar og akkordeon

Kompetanseområder

  • Utøvende pianist: solist og kammermusiker
  • Musikalsk interaksjon: akkompagnement og kammermusikk
  • Musikalsk kommunikasjon: formidling (teori og praksis), program- og konseptutvikling
  • Fransk klavermusikk 1871–1914
  • Beethoven-interpretasjon i et improvisasjonshistorisk perspektiv

Faglig virksomhet

  • Parallelt med undervisning: Ph.d.-studier på deltid.
  • Doktorgradsprosjekt, arbeidstittel: ’Unfolding Beethoven Extempore. A study of his piano sonatas in light of Beethovenian 'Fantasieren' and Opus 77’.

Biografi

Tor Espen Aspaas (f. 1971) er en av de mest profilerte pianistene og musikkformidlerne i sin generasjon av norske musikere. Han ble i 2001 ansatt som førsteamanuensis i klaver akkompagnement og i 2006 professor ved Norges musikkhøgskole hvor han nå ved siden av undervisning og veiledning gjør et forskningsprosjekt på improvisasjonens plass i Beethovens kreative prosesser og verker.

I 1996 mottok han sitt solistdiplom ved NMH og debuterte i Oslo året etter med strålende kritikker. Han er tildelt en rekke priser og utmerkelser (bl.a. De Unges Lindemanpris 2004, Levinprisen 2005, Pianist Nils Larsens legat 2012). Aspaas ble i oktober 2016 utnevnt til Ridder 1. klasse av St. Olavs Orden.

Aspaas har vært solist med flere internasjonale symfoniorkestre i tillegg til samtlige norske. Blant dirigentene han har samarbeidet med som solist, finnes navn som Brüggen, Sinajskij, Plasson, Karpe, Eggen, Engeset, Gupta og Engegård. Med sistnevnte urfremførte han i 2011 O.A. Thommessens klaverkonsert nr. 3 med Trondheim Symfoniorkester.

Ved siden av konserter og verdensomspennende turnéer er han jevnlig engasjert ved norske og internasjonale festivaler og serier. Høsten 2010 gjorde han seg bemerket med en serie fremførelser av Debussys 24 preludier komplett, bl.a. i Den Norske Opera. I mars 2013 fikk han sin USA-debut med en solorecital i Carnegie Hall, NY.

Aspaas har et titalls CD-utgivelser bak seg, blant disse internasjonalt kritikerroste solo-CD-er med verker av Beethoven, Schönberg, Berg og Webern samt Paul Dukas’ samlede klaververker.

Han var en av initiativtagerne og kunstnerisk leder for Vinterfestspill i Bergstaden på Røros i årene 1999–2008 samt i 2014.

Prosjekter Tor Espen er en del av