Andreas Bjørkås

Stilling

Førsteamanuensis

Seksjon

Fagseksjon for improvisert musikk, jazz og folkemusikk

Fagområde

Fele

Fagmiljø

Folkemusikk

Kontakt

E-post: andreas.bjorkas@nmh.no
Kontor: 2008

Biografi

Andreas Bjørkås kommer fra en familie med flere aktive folkemusikere. Han lærte felespill og slåttemusikk av flere spellmenn i Oppdal. Etter oppveksten i Oppdal gikk ferden videre til folkemusikklinja ved Vinstra vidaregåande skule. Bjørkås har studert både folkemusikk og klassisk på Norges musikkhøgskole. Her hadde han Per Sæmund Bjørkum, Håkon Høgemo og Terje Moe Hansen som felelærere.

Bjørkås har deltatt på kappleiker i en årrekke, og vunnet sin klasse flere ganger. I 2013 vant han kongepokalen i fele klasse A på Landskappleiken på Røros. Som solist har han opptrådt i en rekke sammenhenger: på konserter, dansespillinger, som solist med orkester og i radioprogrammer.

Han arbeider i dag som utøvende felespiller/fiolinist, felelærer ved Trondheim kommunale kulturskole og førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole i Oslo.

Bjørkås liker å fornye og eksperimentere innenfor tradisjonenes rammer og komponerer og arrangerer også musikk. Han har gitt ut to plater med gruppa Nordafjells, og kom i 2011 ut med en egen solo-CD med tittelen Veiskille. I 2015 ga han ut plate med Andreas Bjørkås Trio, en produksjon som har blitt godt mottatt av publikum og anmeldere.

Bjørkås har særlig fordypet seg i feletradisjonene fra Oppdal og omegn, Ottadalen og Rørosområdet.