Forleden var stemmær'n hos meg

Pianostemmere og troster.

liv.glaser.jpg

Liv Glaser

Professor emeritus

Hammerklaver

Forleden var piano-stemmær'n hos meg. Skjønt, – stemmer? Nei, han er mirakeldoktor, tannlege, psykolog og kirurg, og jeg ser at klaveret sender et fort, lykkelig smil i det han først tar små kraftige tak i tangentene for å sjekke om «tennene» er løse!

Når selve stemmingen begynner er det rene høytiden, – (om enn ikke for naboen!) – slik han hegner om hver og én tangent med ørnens autoritet og samtidig med en viss varsomhet. Anslagene varierer i dynamikk, på det sterkeste tror jeg de kan høre det på T-banen når den durer forbi. Så kommer etterstemmingen som gjør hver og én tone fløyelsmyk og inntagende.

Det som alltid imponerer meg er at «min» klaverdoktor bruker seg selv optimalt, her er det ikke snakk om digitale hjelpemidler av noen art, det er hørselen/ørene som bestemmer tonehøyde og renhet.

Den riktige svingning i tonen oppfattes i hans virtuose hørsel og gir beskjed videre til den erfarne hånden rundt stemmegaffelen. Det er NÅ!

Det får meg til å tenke på at han muligens i et tidligere liv kan ha vært en stær eller trost? – de fleste har sikkert sett hvordan troster og stær står på bakken i stiv givakt med skarpt blikk, for så å bøye nakken ørlite, og så, plutselig i presto-fart, nappe opp en intetanende mark på langsom spasertur under jorden.

Trosten har altså hørt de mange bittesmå svingninger fra markens bevegelser rett under jordoverflaten. Det er helt utrolig å observere den, ikke minst dens stille jakttålmodighet, helt til den riktige svingning setter i gang det fullendte marktreff. Ikke helt ulikt en pianostemmers konsentrasjon.

Bortsett fra både fysikk og utseende og ikke minst materialer, er det en viss likhet med stemmerens ørejakt på den ene av mangfoldige svingninger i tonen og den ørlille kjappe bevegelsen med stemmegaffelen som får tonen til å stå perfekt.

Kanskje man burde forske i stær- og trostehjerner? Hvem vet om det ikke kan komme godt med innenfor den nye stemmerutdannelsen ved Musikkhøgskolen?

Sist oppdatert: 4. september 2018

liv.glaser.jpg

Liv Glaser

Professor emeritus

Hammerklaver