Himmelferd!

liv.glaser.jpg

Liv Glaser

Professor emeritus

Hammerklaver

Som barn elsket jeg å ligge i gresset og følge skyenes mange lag og transformasjoner på deres himmelferd. Den dag i dag er fascinasjonen like sterk, selv om jeg ikke lenger inntar horisontalen i gresset!

Bare se! der kommer et stort skip med krigerske seil, mens en tynnskinnet, godslig hval svømmer under i et mer bedagelig tempo – og jommen’meg ser det ut til at selveste min mormor kommer svevende med sine krøller – og med åpen munn som om hun ligger på sofaen og snorker, men det varer ikke lenge før en gigantisk puddel lukker munnen hennes og skyver krøllene til side til fordel for sine egne.

Jodda, det er mye underholdning og næring for fantasien i skyenes ferd.

Notebildet har også sin spennende «himmel», som kan gi næring til både musikkens indre liv og din egen fantasi!

Vi kan jo forsøke?

La oss krympe og legge oss på en av notelinjene og ikke bare kikke på de mange store og sorte noter, men rette blikket oppover mot alt det som egentlig setter i gang notenes ferd.
 
Bare se! – der kommer noen fine prikker, til og med en bue over! – unektelig noe annet enn bare prikker – og se på «skylaget» med de andre buene – korte eller lange svømmer de avgårde på notenes himmel, for ikke å snakke om de mangfoldige accent-tegn: streker og kiler, og HJELP, – se, et crescendo på én eneste note – du verden! – og ser vi nedover uten å miste balansen speilvendes sammensatte, merkelige ord som sfp eller fp – ja, kanskje gruble litt over p-en til slutt som nå plutselig står først. . .  

Det er uendelig mye å lure når det gjelder «skyer» som befinner seg utenfor notenes vrimmel, men med vidåpne sanser for «skyenes himmelferd» betror notene deg sitt indre liv!

Sist oppdatert: 14. september 2018

liv.glaser.jpg

Liv Glaser

Professor emeritus

Hammerklaver