New file

Kammermusikk

Kammermusikk er et viktig satsingsområde på Norges musikkhøgskole. Samspill i små grupper bidrar til å bygge institusjonen innenfra.

- Undervisningsressursen for kammermusikk er fra høsten 2014 kraftig økt. Samspill er både sosialt, utviklende og inspirerende, og studentene har over lengre tid ønsket muligheten til å fordype seg mer i dette feltet, sier professor i kammermusikk Are Sandbakken.

Kammermusikk er obligatorisk for de aller fleste klassiske studentene ved Norges musikkhøgskole. Studentene velger selv hvilke grupper de vil spille i og hvilke lærere de ønsker seg. Det er også mulighet for samarbeid på tvers av sjangre.

I tillegg tilbys kammermusikk som valgemne. Utvalgte ensembler blir tett fulgt opp av et lærerteam bestående av to utøverlærere, en gehørtrener og en komponist. Undervisningsmodellen har vunnet Nasjonal kvalitetspris.

Ensembler som har sprunget ut fra kammermusikkmiljøet på Norges musikkhøgskole er blant andre Ensemble Allegria, Fannaråken Blåsekvintett og Tango Ensillado.

 

Kammermusikkuka

Hver høst arrangerer Norges musikkhøgskole en egen kammermusikkuke der studenter og lærere utfolder seg innenfor et bredt spekter av konserter, workshops og mesterklasser.

Minst én internasjonal gjest blir invitert hvert år. Tidligere har skolen hatt besøk av blant andre Artemis String Quartet, Robert Hollingworth og Andrew Manze.

European Chamber Music Academy (ECMA)

I 2011 ble NMH tatt opp i et av de mest eksklusive samarbeidsprosjektene innenfor musikk i Europa, nemlig The European Chamber Music Academy. Dette er et samarbeid mellom syv ledende musikkhøgskoler, deriblant Wien og Paris. ECMA legger til rette for utvikling av kammermusikkutøving på høyeste kunstneriske nivå. Det er en stor inspirasjon for kammermusikkmiljøet ved NMH å være en del av dette samarbeidet.

Alle institusjoner som er med i ECMA-samarbeidet arrangerer årlige samlinger. Ved Norges musikkhøgskole arrangeres ECMAs Oslo Session hvert år i uka etter påske.Tre av verdens ledende kammermusikkpedagoger og to av NMHs egne lærere går sammen om å undervise 10 utvalgte ensembler fra hele Europa. I tillegg får NMHs beste kammerensembler anledning til å delta på workshops. Det er primært strykekvartetter og klavertrioer som inviteres til ECMA, men det gjøres unntak!

Til nå har to norske ensembler kvalifisert seg til å bli ECMA-ensemble; Alba Nord og Quartetto Testosterone. De får tilbud om å delta på alle ECMA-sessions i to år.

Undervisningen under ECMAs Oslo Session er åpen for publikum, og det holdes tre konserter i løpet av denne uka.
 

Alba Nord: Beethoven Trio i B-dur, op. 11 for klarinett, cello og piano, 1. sats

 

Kammermusikk-konkurranse

I januar hvert år arrangerer Norges musikkhøgskole en konkurranse i kammermusikk. Vinnerensemblene får økonomisk støtte til å delta på internasjonale kurs. I tillegg har vinnerensemblene de siste årene blitt engasjert til konsertoppdrag under Oslo Kammermusikkfestival.

Kontaktperson

Are Sandbakken

Are Sandbakken

Professor

Kammermusikk, Bratsj